Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az ezerarcú konyhaszekrény: új, használt és felújított

2022. January 8.

A konyha a legtöbb háztartás központi helyisége. Még a nappalinál is fontosabb szerepet tölt be. Sőt, míg utóbbi nem mindenütt fedezhető fel, például kis panellakásokban, mini garzonokban esélytelen, addig konyhával a legkisebb kuckók is büszkélkedhetnek. Ahol a család, a barátok összegyűlhetnek, illetve együtt lehetnek, ehetnek. A konyhaszekrény milyensége nemcsak esztétikai szempontból mérvadó, hanem a praktikum oldaláról nézve is meghatározó. És bár a divat ezen a területen is formálódik, egy valami azonban változatlan. A bútor jelentősége.

 

Az új a legjobb választás?

Nem feltétlenül. Vannak olyan helyzetek, amikor igen. Az akciózások például kihasználásra méltó ajánlatok. Egyes gyártók direkt dolgoznak alacsonyabb árakkal, a megfizethetőség biztosításának érdekében. Illetve ha annyira egyediek, speciálisak az elvárások, akkor nem egyszer nem marad más út, mint az egyedi terveztetés.

Viszont kár lenne csupán a vadonatúj konyhabútor kínálatot alapul venni, mert bőven akad más variáció is. A használt szó hallatán a legtöbben visszahúzódnak. Túl sok a sztereotípia ebben a témában, amiknek a jelentékeny része nélkülözi a valóságot. Ennek ellenére a köztudatban masszívan élnek a negatív elképzelések. A legjobb ellenpéldák azonban pikkpakk felfedezhetőek, amikre elegendő csak ránézni.

A használtság mértéke természetesen soha nem söpörhető szőnyeg alá. Ha a kinézett szekrény előző tulajdonosa jól bánt a bútorral, akkor az még hosszú éveken át, hűségesen és gond nélkül szolgálhat. És hogy árban mekkora a különbség az új és a használt modellek között? Átlagban 30-40 százalékkal kevesebb anyagi áldozatot kívánnak utóbbiak, mint előbbiek. Szóval nem vitás, hogy melyik a pénztárcabarát megoldás.

Ha megsérült a szekrény, akkor mehet a kukába?

Még véletlenül sem. A konyhabútor javítható, akár saját kezűleg is. Mivel használati tárgy, ezért idővel óhatatlanul elkopik, elfásul. Helyenként megsérülhet a pult, esetleg az ajtók zsanérjai elfáradhatnak, vagy a kilincsek félig-meddig letörhetnek. Elképzelhető, hogy első ránézésre kiábrándítónak tűnik a helyzet, viszont ha amúgy a szekrény jó állapotban van, akkor felesleges a kidobáson morfondírozni.

Ha saját kezűleg nem megy a javítás, akkor szakember segítségével a problémák nagy százalékban nyomtalanul eltüntethetőek. Sőt. Ha éppenséggel az égvilágon semmi baja nincsen a szekrénynek, de valami újdonságra, változatosságra vágysz, akkor a felújítás kitűnő, és gazdaságos ötlet. A fogantyúkat lecserélheted újakra: a fényesek helyett jöhetnek a matt verziók, ha nagyon nagy kontrasztot szeretnél megtapasztalni. A gömbölyded formákat felválthatják a szögletes idomok és így tovább. Néhány aprónak ható módosítással látványos eredményeket érhetsz el. Miközben anyagi szempontból a felújítás fillérekből kihozható. Csak fantázia kell hozzá.

Hány évre szól a konyhabútor strapabírósága?

Alapjáraton évtizedekkel tervezhetsz, azaz még egy megkímélt állapotú, használt alternatíva esetében is esztendőkkel számolhatsz.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!