Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

10 apró konyhai maradék, amit nem érdemes kidobnod

Hasznosítsd fel!
2022. May 5.

Ha egy étel megromlott, egyértelmű, hogy a kukában a helye. Amennyiben viszont fogyasztásra abszolút alkalmas, de „tegnapi”, kevés, eredeti formájában már „unalmas”, itt az ideje előkapni a kreativitásunkat! Cikkünkben 10 egyszerű, hétköznapokban is jól alkalmazható példát hoztunk, a jelszó: mentsük meg a maradékokat!

Maradék főtt tojás

Cikkezzük fel, és tejföllel, mustárral, majonézzel, fűszerekkel összedolgozva keverjünk belőle egy gyors tojássalátát. Ha pedig krémesre törjük, már kész is uzsonnára a tojáskrémes szendvics.

Maradék krumplipüré

Liszttel, tojással, fűszerekkel összedolgozva kisüthetjük lepénynek, de tehetjük pogácsák tésztájába is.

Tipp: Majdnem kiürült a mustáros üveg? Nézd, mit tehetsz vele!

Maradék zöldségdarabok, például répa, paprika, cukkini

Süssük kívül ropogósra, belül puhára serpenyőben, vagy dúsítsunk velük tésztafeltéteket, ragukat.

Maradék sült zöldségek

Tegyük lábasba, öntsük fel vízzel vagy alaplével, fűszerezzük kedvünkre, majd botmixerrel törjük krémesre. Löttyintsünk hozzá egy kevés tejszínt, majd egy forralást követően el is készült a krémlevesünk.

Maradék szikkadt kenyér

Olasz panzanella, azaz kenyérsaláta alapja lehet, zöldségekkel, olívaolajjal, balzsamecettel és fűszerekkel kell csak összeforgatnunk, majd kivárnunk, amíg a hűtőben összeérnek az ízek. Ha menthetetlen a kenyerünk, kenyérmorzsaként még „tovább élhet”.

Maradék piskóta

Lehet belőle „hamis”, gyors somlói, vagy daráljuk le, majd lekvárral összedolgozva formázzuk finom sütigolyókká.

Maradék sült vagy főtt hús

Tehetjük leveles vagy kelt tésztába, vagy apróra vágva, szósszal összeforgatva készíthetünk belőle „hamis” tépett húst.

Maradék rizottó

Jöhet még egy olasz étel? Az összeállt, „másnapos” rizottót dolgozzuk össze tojással, fűszerekkel, formázzunk belőle gombócokat. Panírozzuk be, majd süssük ki olajban. Meg is tölthetjük: a gombócok közepébe mehet mozzarella sajt, vagy magát az összeállt rizottót is kikeverhetjük sűrű, fűszeres paradicsomszósszal.

Maradék sajtvégek

Tehetjük rakott ételek tetejére, lereszelve lehet belőlük sajtgombóc, illetve amerikai sajtos makarónit, azaz Mac&Cheese-t is készíthetünk a felhasználásukkal. Minél többféle, annál jobb!

Maradék kolbász, sonka

Ha csak kevés maradt, tejföllel, főtt tojásokkal, ketchuppel daráljuk le, és vessük be melegszendvicskrémként.

Kapcsolódik:

Ezért ne dobd ki a karfiol leveleit

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sok a maradék tészta? Még finomabb is lehet, mint frissen!

Sok a maradék tészta? Még finomabb is lehet, mint frissen!

Olyan dél-olasz tippeket hozunk, melyek könnyen elkészíthetőek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!