Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Teljes kiőrlésű almás-fahéjas csiga

Friss péksütit otthon is készíthetünk! Gökler Kriszti receptje ráadásul csupa egészséges hozzávalóból áll.
2019. július 1.

A pékségek kirakatában illatozó fahéjas csigák otthon is könnyedén kivitelezhetőek, ezzel a recepttel akár cukor és fehér liszt mentesen is.

Hozzávalók

egy 20x25 cm-es tepsihez
  • Tészta:
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 dkg búzasikér
  • 5 dkg eritrit
  • 3 dkg kókuszolaj
  • Töltelék:
  • 40 dkg alma
  • 10 dkg eritrit
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • Öntet:
  • 10 dkg zsírszegény krémsajt
  • 5 dkg porrá őrölt eritrit
  • 1 evőkanál vanília aroma

Elkészítés

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, és összekeverjük a nádcukorral. Letakarva hagyjuk felfutni. Közben összekeverjük a lisztet a búzasikérrel és az eritrittel. A felfuttatott élesztőt és az olvadt kókuszolajat a lisztes keverékhez öntjük, majd összeállítjuk belőle a tésztát. Jó alaposan átgyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. 

Közben az almát meghámozzuk, csutkáját eltávolítjuk, majd az almahúst apró kockákra vágjuk. Megszórjuk az eritrittel, fahéjjal és mézes fűszerkeverékkel. Állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük róla a felesleges folyadékot.

A megkelt tésztát lisztes felületen átgyúrjuk, és téglalap alakban kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra. Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket, majd rövidebb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. Egy éles kés segítségével kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat kókuszolajjal vékonyan kikent tepsibe sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. A csigák tetejét is megkenhetjük kókuszolajjal, hogy fényesebb legyen a végeredmény.

A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. Amíg melegszik a sütő, a csigákat tovább kelesztjük, végül az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Az öntethez összekeverjük a krémsajtot a porrá őrölt eritrittel és a vanília aromával. Kissé felmelegítjük, hogy az eritrit felolvadjon, majd a meleg csigák tetejére csorgatjuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Krémes polenta pirított gombával

Krémes polenta pirított gombával

A gluténmentes ételeknek sem kell drágának vagy bonyolultnak lenniük, erre példa Gökler Kriszti receptje.
Vegán epermousse

Vegán epermousse

Búcsúzzunk az eperszezontól ezzel a habkönnyű desszerttel!
Brownie édesburgonyából

Brownie édesburgonyából

Édesburgonyából süti? Naná! Nézzétek csak Gökler Kriszti klassz receptjét!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!