Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Teljes kiőrlésű almás-fahéjas csiga

Friss péksütit otthon is készíthetünk! Gökler Kriszti receptje ráadásul csupa egészséges hozzávalóból áll.
2019. július 1.

A pékségek kirakatában illatozó fahéjas csigák otthon is könnyedén kivitelezhetőek, ezzel a recepttel akár cukor és fehér liszt mentesen is.

Hozzávalók

egy 20x25 cm-es tepsihez
  • Tészta:
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 dkg búzasikér
  • 5 dkg eritrit
  • 3 dkg kókuszolaj
  • Töltelék:
  • 40 dkg alma
  • 10 dkg eritrit
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • Öntet:
  • 10 dkg zsírszegény krémsajt
  • 5 dkg porrá őrölt eritrit
  • 1 evőkanál vanília aroma

Elkészítés

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, és összekeverjük a nádcukorral. Letakarva hagyjuk felfutni. Közben összekeverjük a lisztet a búzasikérrel és az eritrittel. A felfuttatott élesztőt és az olvadt kókuszolajat a lisztes keverékhez öntjük, majd összeállítjuk belőle a tésztát. Jó alaposan átgyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. 

Közben az almát meghámozzuk, csutkáját eltávolítjuk, majd az almahúst apró kockákra vágjuk. Megszórjuk az eritrittel, fahéjjal és mézes fűszerkeverékkel. Állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük róla a felesleges folyadékot.

A megkelt tésztát lisztes felületen átgyúrjuk, és téglalap alakban kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra. Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket, majd rövidebb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük. Egy éles kés segítségével kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat kókuszolajjal vékonyan kikent tepsibe sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. A csigák tetejét is megkenhetjük kókuszolajjal, hogy fényesebb legyen a végeredmény.

A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. Amíg melegszik a sütő, a csigákat tovább kelesztjük, végül az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Az öntethez összekeverjük a krémsajtot a porrá őrölt eritrittel és a vanília aromával. Kissé felmelegítjük, hogy az eritrit felolvadjon, majd a meleg csigák tetejére csorgatjuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Krémes polenta pirított gombával

Krémes polenta pirított gombával

A gluténmentes ételeknek sem kell drágának vagy bonyolultnak lenniük, erre példa Gökler Kriszti receptje.
Vegán epermousse

Vegán epermousse

Búcsúzzunk az eperszezontól ezzel a habkönnyű desszerttel!
Brownie édesburgonyából

Brownie édesburgonyából

Édesburgonyából süti? Naná! Nézzétek csak Gökler Kriszti klassz receptjét!

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.