Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sonkás-sajtos háromszögek

2018. február 1.

Vagy nevezhetjük hajtoványnak is, legalábbis nekem ez a név rémlik gyerekkoromból. Lényeg a lényeg, hívhatjuk bárhogy, az isteni, sós kelt falatka az a műfaj, ami sosem megy ki a divatból. Reggelire, uzsonnára, sörözés-borozás mellé vagy csak úgy… Bármikor jöhet!

Hozzávalók

14 darabhoz
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl semleges ízű olaj
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés só
  • 20 dkg sonka
  • 20+5 dkg trappista sajt
  • 1 kis tojás a kenéshez
  • A mártogatóshoz:
  • 30 dkg tejszínes krémsajt
  • 4 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 szál újhagyma
  • kevés só
  • 3-4 evőkanál tejföl

Elkészítés

A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót, az elhabart tojást, a tejet és az olajat. Gyúrni kezdjük, amennyiben túl kemény a tészta, még egy egészen kevés tejet adhatunk hozzá. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 2 mm vékony téglalappá nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét.

A sonkát vékonyan felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük. Megszórjuk a tésztát a sonkacsíkokkal és 20 dkg-nyi reszelt sajttal. A hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, majd a tekercset háromszögekre vágjuk.

A háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még 20 percet kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az ismét megkelt péksütemények tetejét megkenjük az elhabart tojással, és megszórjuk a félretett sajttal. Sütőbe toljuk, és kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.

Ezek a péksütik önmagukban is nagyon finomak, de egy mártogatós még ellenállhatatlanabbá teszi őket. Ehhez a krémsajtot kikeverjük a mustárral, a majonézzel, a felaprított újhagymával és egy kevés sóval. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől mártogatós sűrűségű lesz. A háromszögek mellé tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi

Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi

Nem csak finom, hanem annyira mókás külsejű is, hogy biztosan a farsangi bulik sztárja lesz!
Szénhidrátszegény jambalaya füstölt tofuval

Szénhidrátszegény jambalaya füstölt tofuval

A cajun konyha egyik legnépszerűbb étele a jambalaya. Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, ezért úgy gondoltam, az én alaposan újragondolt verzióm is belefér. Az erős, karakteres fűszerezést meghagytam, azonban kivételesen a szénhidrátszegénység volt a cél, ezért a belefőzött rizst füstölt tofuval helyettesítettem.
Kínai ötfűszeres almafánk

Kínai ötfűszeres almafánk

Isteni finom csak fahéjjal ízesítve, de még különlegesebb, ha kínai ötfűszerrel dobjátok fel a hagyományos almafánkot. Ez a fűszerkeverék az egy rész fahéj mellett egy-egy rész csillagánizst, édesköménymagot, szecsuáni borsot és szegfűszeget tartalmaz, igazi fűszeres, téli íz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!