Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mángolddal töltött galette

Szezonja van! A mángold nemcsak köret, hanem sós sütemény tölteléke is lehet.
2020. május 7.

A mángoldot a spenóthoz nagyon hasonlóan tudjuk felhasználni, így ez a recept akár spenóttal is elkészíthető. És mi az, ami a spenóthoz is nagyon jól illik? A fokhagyma és a feta sajt. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A tésztához:
  • 15 dkg fehér búzaliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 evőkanál hideg tejföl
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet só
  • tojásfehérje a kenéshez
  • szezámmag a szóráshoz
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg mángold
  • 1 dl zsíros főzőtejszín
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 db tojássárgája
  • 2 szál friss fokhagyma (vagy ha csak fejes van, akkor 2 gerezd)
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

 

Kimérem a liszteket egy tálba, majd a hideg vajjal kézzel elmorzsálom. Hozzáteszem a csipet sót, a tejfölt és először 1 evőkanál vizet, mivel a liszt minőségétől függ, hogy felveszi-e az összeset vagy nem. Ha szükséges, hozzáadható a második evőkanál víz is. Könnyen kezelhetővé gyúrom, nem túl sokáig. Beteszem a hűtőbe pihenni kb. 15 percre.

Amíg pihen, elkészítem a tölteléket, és beizzítom a sütőt 180 °C-ra (alul-felül sütés). A mángoldot és a fokhagymát megmosom, lecsöpögtetem, esetleg egy száraz ronggyal kicsit fel is itatom a maradék vizet róluk. A mángoldlevelet laskákra vágom, a fokhagymát felkarikázom, vagy ha fejes fokhagymám van, apróra vágom. A feta sajtot egy kis tálban elmorzsolom, hozzákeverem a tejszínt, a tojássárgáját és a fokhagymát. Nem sózom, mert általában a feta eléggé sós. A mángoldot egy kis olajon, pár perc alatt átpárolom, éppenhogy csak ne legyen friss, roppanós, nem szabad szétfőzni. Ízlés szerint szerecsendióval ízesítem. Félreteszem hűlni. Előveszek egy sütőtálat vagy tepsit, és sütőpapírt teszek rá.

Közben a tészta pihent, lisztezett deszkán rusztikus kör alakot nyújtok belőle, kb. 3 mm vastagra. A tészta hideg, a szélei repedni fognak, de ez rendjén van. Nagyjából 30 cm átmérőjű lesz a kör.

Most a kihűlt mángoldot és tejszínes fetát összekeverem. Ha a mángold levet eresztett, azt nem adom hozzá. Ezt a keveréket kenem a tésztára úgy, hogy körben a szélén kihagyok egy 5-7 cm-es sávot, ezt fogom visszahajtogatni. Elegyengetem egységesen a tölteléket, majd a széleket szépen ráhajtom. A tojásfehérjével megkenem a tésztát, és megszórom szezámmaggal. Óvatosan, lapáttal alányúlva átteszem a kibélelt tepsire, és mehet is a sütőbe. Kb. 35 perc kell neki, de menet közben figyeljük. Amikor már kezd pirulni, át lehet állítani a sütőt légkeverésre, hogy az utolsó pár percben kicsit jobban megpirítsa a süteményt.

Jó étvágyat!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hideg eperkrémleves bazsalikomos túrógombóccal

Hideg eperkrémleves bazsalikomos túrógombóccal

A legfinomabb előétel az év első grillpartyjára.
Kefiröntetes gyümölcspite

Kefiröntetes gyümölcspite

Gócs Ágnes pitéjéből bármikor szívesen elfogadnánk egy szelettel.
Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Gluténmentesen is bundázhatsz, Gócs Ági megmutatja, hogyan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?