Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kefiröntetes gyümölcspite

Gócs Ágnes pitéjéből bármikor szívesen elfogadnánk egy szelettel.
2020. március 26.

Sokféle pitét ismerünk: almás, meggyes, klasszikus magyar, nyitott francia vagy a filmekből ismert amerikai. És többször hallottuk már, hogy kefirt teszünk a süteménybe, de ritkán hallunk olyat, hogy a pite tölteléke, jobban mondva a rajta lévő öntet kefir. Pedig nemcsak nagyon egészséges, kifejezetten finom!

Hozzávalók

8 szelethez, azaz egy 24 cm átmérőjű sütőformához
  • Tészta:
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem olvasztott!)
  • 3-4 evőkanál víz
  • csipet só
  • Töltelék:
  • 60-70 dkg konyhakész gyümölcs
  • 2-3 evőkanál darált háztartási keksz, dió vagy zsemlemorzsa
  • Öntet:
  • 3 dl kefir (1 nagy pohár)
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

Elkészítés

 

Először a tésztát készítem el. A liszteket egy nagy tálba kimérem, hozzáadom a csipet sót, beledarabolom a vajat, két tenyérrel átmorzsolom az egészet. Kapok egy vajas lisztet, nincsenek benne nagyobb vajdarabok, de a tészta még nem állt össze. Most evőkanalanként hozzáadom a vizet és átgyúrom. Liszttől függ, hogy felveszi-e a 4 evőkanálnyi mennyiséget. Átgyúrás után gömböt formálok belőle, és letakarva, hideg helyre félreteszem, amíg a gyümölcsöket előkészítem.

A mi kedvencünk az alma-meggy kombináció. Kb. 30 dkg fagyasztott meggyet és 2 közepes almát használtam fel ehhez az adaghoz. A meggyet érdemes kiolvasztani és lecsöpögtetni. Egyébként bármilyen gyümölccsel lehet variálni, pl. körte, szeder, birs, ribizli. Arra kell figyelni, hogy ha sok levet enged a gyümölcs, nem fog összeállni az öntettel, el fog ázni. Tehát zömében nem túl lédús gyümölcsöt kell választani. 

Kikészítem a tálat, gyúródeszkát, a szóróanyagot (dió, darált keksz). Bekapcsolom a sütőt 180 °C-ra. Elkészítem az öntetet. Egy tálban kikeverem a tojást a cukorral, hozzáadom a lisztet és a fahéjat, azzal is csomómentesre keverem, majd a végén jön a kefir, amivel szépen átkavarom az egészet. Az 1 evőkanál fahéj nem elírás, így az igazán finom, ezzel a mennyiséggel. Félreteszem.

Előveszem a tésztát, lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy a kikészített tálba peremet képezve férjen bele. 3-4 mm-es lesz. Ez a tészta könnyen szakad, törik, de nem kell tőle félni. Én nagyjából kerekre nyújtom, nem lesz szép íves a széle, helyenként meg is szakad, de nem probléma. Beleteszem az üvegtálamba, a széleket, ahol sok van, levágom, ahol kevés, pótlom a levágott darabokkal, ahol pedig megszakadt, összenyomogatom. Nyugodtan lehet fabrikálni. Ekkor megszórom a darált keksszel vagy zsemlemorzsával. Szépen ráhalmozom a gyümölcsöt. A végén ráöntöm a kefires öntetet.

Nagyjából 40 perc egyenletes sütést igényel. Akkor jó, amikor kicsit megrázva kocsonyaszerűen rezeg. Látni fogjuk, ha még híg a közepe. Közben szépen meg is barnul a teteje. Ha megsült, kivesszük, és ennél a sütinél bizony meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, különben vágás közben szét fog esni. 

8 részre vágom, és tortakanállal szedem ki a süteményes tányérokra.

Jó étvágyat hozzá!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Vendégblogger sorozat – 3. rész
Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Gluténmentesen is bundázhatsz, Gócs Ági megmutatja, hogyan.
Indiai sütőtökkrémleves

Indiai sütőtökkrémleves

Jöhet szezonzárónak egy különleges fűszerezésű sütőtökleves?

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?