Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pakóra, az indiai bundázott zöldség

Gluténmentesen is bundázhatsz, Gócs Ági megmutatja, hogyan.
2020. február 12.

Gócs Ágnes, a Helló Curry! Blog szerzőjének receptje 

Indiában is van „rántott zöldség”. Éppenséggel gluténmentes. Fűszeres csicseriborsólisztes tésztába forgatják a zöldségeket, és zsiradékban kisütik. Csatnival fogyasztják. Legnépszerűbb a karfiol pakóra és ahhoz a paradicsom csatni. Gyakorlatilag bármilyen zöldségből készíthető: padlizsán, cékla, brokkoli, burgonya, cukkini, tök, sütőtök, spenót, sóska, mángold, hagyma vagy ami jól esik, és merünk vele próbálkozni. Egyébként nem csak zöldségből készíthető pakóra, létezik házi sajtos, csirkés, rák alapú verzió is.

Hozzávalók

4 személyre
  • 60-70 dkg zöldség megtisztítva
  • 20 dkg csicseriborsóliszt
  • 1 teáskanál kalonji (nigella mag)
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 0,5 teáskanál őrölt chili
  • 1,5-2 teáskanál só
  • kb. 2 dl víz
  • a sütéshez ghee vagy olaj

Elkészítés

 

Kimérem a csicserilisztet, beleszórom a fűszereket. Átkevergetem, ezután folyamatos keverés közben hozzáadom a 2 dl vizet. Kézi habverővel szoktam dolgozni, hogy csomómentes legyen. Palacsintatésztánál sűrűbb elegyet kell kapnom. Ha több vizet vesz fel, teszek még bele. Félreteszem pihenni.

A zöldségeket megtisztítom, amelyiknél szükséges, megpucolom. Esetemben a karfiolt kisebb rózsákra szedtem, a céklát és sütőtököt pucolás után olyan fél centi vastag szeletekre vágtam.

Előkészítem a sütéshez az edényt. Magasabb falú serpenyőbe vagy wokba bőségesen teszek zsiradékot, és közepes lángon felmelegítem. Mielőtt elkezdem a zöldségeket a tésztába mártani, habverővel még egyszer jó alaposan átkeverem a tésztát, mert a csicseri hajlamos leülni az aljára.

Amikor már forró a zsiradék, villára szúrok egy zöldséget, megforgatom a tésztában, hagyom egy cseppet lecsepegni, és mehet bele óvatosan a zsiradékba, ki ne csapjon. Így teszek a többivel is. Több körben sütöm ki, ha egyszerre nagyon sokat teszek az edénybe, lehűti a zsiradékomat. Végig közepes lángon dolgozom, ha túl forró, akkor megég és nem puhul meg a belseje, ha túlhűl, akkor pedig megszívja magát az olajjal vagy tisztított vajjal. Menet közben átforgatom, hogy minden oldala megsüljön. Kiszedem, lecsepegtetem és melegen tálalom. Jó étvágyat! 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Vendégblogger sorozat – 3. rész
Indiai sütőtökkrémleves

Indiai sütőtökkrémleves

Jöhet szezonzárónak egy különleges fűszerezésű sütőtökleves?

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?