Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Indiai sütőtökkrémleves

Jöhet szezonzárónak egy különleges fűszerezésű sütőtökleves?
2020. január 8.

Az ősz és a tél egyik nagy kedvence az ezerarcú sütőtök. Igen, ezerarcú, mert egy olyan zöldségről beszélünk, amely a süteményektől kezdve a főételeken át a számos módon variálható levesekig mindenhol megállja a helyét. Nem is akárhogyan. A belőle készült levesek változatos fűszerezéssel és technikával készülhetnek, most egy egyszerű és gyors indiai verziót hoztam nektek. Talán a lime-levél az, ami nehezebben beszerezhető, de a többi fűszer ma már elérhető a nagyobb áruházakban. Ha nincs lime-leveletek, nyugodtan hagyjátok ki belőle. Kóstoljatok bele ebbe az ízvilágba!

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 50 dkg sütőtök konyhakészen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 2,5 cm-es gyömbérdarab
  • 5 db lime-levél
  • 1 teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál vörös chilipor

  • 1 evőkanál natúr joghurt (elhagyható)
  • 1 dl sűrű tejszín
  • 2 evőkanál ghee vagy olaj
  • 1 evőkanál friss koriander
  • víz

Elkészítés

Fotó: shutterstock

A sütőtököt felkockázom, a hagymát felaprítom, a megpucolt gyömbért és fokhagymát lereszelem, a fűszereket kikészítem.

Egy lábosban közepes lángon, a zsiradékon megpárolom a hagymát, majd hozzáadom a gyömbér- és fokhagymapépet, valamint a lime-leveleket, és pár percet együtt párolom tovább. Rászórom a kurkumát és vörös chiliport, átkeverem, rádobom a felkockázott sütőtököt, sózom, alaposan átkeverem, és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Nem fontos azonnal felönteni vízzel, lehet még a fűszerekkel is párolni együtt egy kicsit, csak vigyázni kell, hogy le ne égjenek a porfűszerek.

Puhára főzöm a sütőtököt. Amikor kész, kikapkodom belőle a lime-leveleket, és lepépesítem a levest. Az sem katasztrófa, ha marad benne egy kevés lime-levél. Megvan a pép, visszateszem a tűzre a levest. Itt kell beállítani a sűrűségét: hozzáadom a tejszínt, átkeverem, és ízlés szerint adok még vizet hozzá, ha hígabban szeretem. A joghurtot is itt lehet hozzáadni, ha egy picit pikánsabb ízre vágyunk. Az 1 evőkanál joghurt csak egy nagyon pici savanyúságot rejt a levesbe. Rottyan még párat a tűzön és gyakorlatilag kész is van. Tálaláskor friss, aprított korianderrel szórom meg.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Paneer tikka – Gócs Ágnes, Helló Curry! blog

Vendégblogger sorozat – 3. rész
Sültkarfiol-krémleves

Sültkarfiol-krémleves

Sütőben ropogósra sült karfiollal a legfinomabb.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?