Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nem minden tök ehető! Nagyon kell figyelni a halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

2019. October 23.

A sütőtök a szezon egyik alapélelmiszere, évről évre egyre több fogy belőle. És bár nincs nálunk hagyománya, halloweenkor mégis egyre többen adják tökfaragásra a fejüket, és készítenek mókás dekorációkat a teraszukra vagy az erkélyükre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „tökkörképe” szerint is egyre több tököt veszünk, ugyanakkor a kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljuk és fogyasszuk a tökféléket. Ugyanis amíg a sütőtökök általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

A sütőtök

A köznyelvben sütőtöknek hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Magyarországon – a területalapú támogatási adatok szerint – mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében a legnagyobb a termőterület (300 hektár feletti), de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is 100 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajtája a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök). Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években. A sütőtököket április végén, május elején vetik; nagyon igénytelen növények, akár a kukoricásban is megélnek, ugyanakkor nagy a hőigényük és érzékenyek a fagyra.

A fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe változatos, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke vagy fehér héjú is. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, valamint a magas kalcium- és foszfortartalom adja. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa egységesen narancsos színű legyen. Egészben vásárláskor pedig ügyeljünk arra, hogy rajta legyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig.

A halloween-tök

Amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben!) halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a halloween-tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Az úgynevezett halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kis méretű, dekoratív fajták sok úgynevezett keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, ízük eleve elég kellemetlen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban felhívást tett közzé, amelyben mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy csak az étkezési célra árusított tököket egyék meg, a dísztökök nem ehetőek, sőt vannak köztük olyanok, amelyek már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okoznak.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!