Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Jack, a töklámpás és az alma – ezek halloween ünnepének legjellemzőbb szimbólumai

2019. October 31.

Az a fajta halloween, amit az amerikaiak ünnepelnek – és felénk is egyre inkább terjed – nem más, mint egy ősi pogány szokás modern köntösbe bújtatva. Valószínűleg a kelta Samhain nevű rituáléból ered, amely az év legnagyobb mulatságának számított, és november 1-jétől ünnepelték. Az előző 12 évben meghaltak szelleme ekkor jutott át a túlvilágra. Írásos emlékek hiányában nem tudunk sokat a hagyományról, ami fellelhető, azt követően keletkezett, hogy Írország áttért a keresztény hitre. 

Mai formájában a 20. század eleje óta ünneplik halloweent, ír bevándorlók kezdték népszerűsíteni a szokást. A cukorkáért házalás viszont csak a 2. világháború után vált népszerűvé a gyerekek körében. Cukorka, tök és alma ide vagy oda, érdekes módon ez az egyetlen amerikai ünnep, amelyhez nem tartozik semmilyen olyan jellegzetes recept, mint például a hálaadás napi pulyka. 

A halloweeni töklámpás alapja egy ír legenda. A lámpás neve angolul Jack-O’-Lantern, a történet főszereplője pedig Jack, egy zsugori vénember. Egy alkalommal Jack rávette az ördögöt, hogy egy 6 pennys érmévé változzon, amit aztán zsebre vágott, majd megígértette az ördöggel, hogy nem jön el érte egy éven át. Amikor az esztendő leteltével ismét jelentkezett az ördög, Jack rávette, hogy másszon fel a közelükben lévő magas fára egy különösen szép almáért (innen ered a candy apple hagyománya). Jack gyorsan keresztet vésett a fa törzsébe, emiatt az ördög nem tudott lemászni, sőt meg kellett ígérnie, hogy újabb 10 éven át nem jön el Jackért. Ő viszont ennek ellenére nem sokkal később meghalt, és a mennyország kapuja elé került. Itt sem értek azonban véget a megpróbáltatásai, ugyanis Szent Péter nem engedte be a rossz, zsugori természete miatt. Jack ezután a pokollal próbálkozott, de az ördög szintén nem bocsátotta be, hiszen megígérte neki, hogy nem megy el érte, és egyébként sem kedvelte Jacket különösebben. Így aztán Jack arra lett kárhoztatva, hogy a Földön maradjon, és itt kószáljon örökké egy faragott fehérrépával, illetve egy darabka szénnel a pokolból.

És hogy miért lett mégis a tök az ünnep fő jelképe? A válasz roppant egyszerű: miután az ír bevándorlók megérkeztek Amerikába, rájöttek, hogy tököt sokkal egyszerűbb faragni, mint répát, így született meg a töklámpás.

 

Forrás: Food Timeline

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Halloweeni töklámpások

Halloweeni töklámpások

Persze nem dísztökből, hanem kaliforniai paprikából készítve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!