
Candy apple, azaz cukros alma
Itt az Egyesült Államokban a candy apple-nek, vagyis a cukros almának ilyenkor ősszel nagy hagyománya van. Lehet igazi cukorba mártott alma, amit szerintem kizárólag a fogorvosok eltartására találtak ki, mert kemény, lehetetlen beleharapni, de legalábbis tuti fogvesztés. Viszont szépnek szép. Aztán van a tejkaramellbe mártott alma, ami sokkal barátibb. Bár ez is cukros, legalább ehető. És van az, amit most úgy hívok, hogy a csilli-villi cukros alma: a karamellbe mártott almát további finomságokba hempergettem – végül is miért ne? Ez lehet valamiféle mag, pl. mogyoró, csokidarabkák, aszalt gyümölcs vagy akár robbanós cukorka… Te mibe mártanád?
Hozzávalók
6 darabhoz- A karamellhez:
- 1 ¼ dl víz
- 22 1/2 dkg cukor
- csipet só
- 2,8 dl tejszín
- A mártogatáshoz:
- 6 ropogós, friss alma, hűtőben lehűtve
- 6 nyárs
- csokireszelék, szórócukor, aszalt gyümölcsök, magok
Elkészítés
A karamell a legtrükkösebb, és azzal is kell kezdenünk. A vizet keverjük el a cukorral és sóval, majd közepes lángon tegyük fel forrni. Amikor hevesen bugyborékolva forr, vegyük lejjebb a lángot, és gyöngyöztessük addig, amíg aranybarna nem lesz, nagyjából 9 percig. Ekkor azonnal öntsük hozzá a tejszínt (vigyázat, fröcsköl!) és alacsony lángon kevergessük, amíg teljesen egynemű nem lesz. Ilyenkor jól jön egy cukorhőmérő, 121ºC az ideális. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk 100ºC-ra hűlni.
Közben az almákba szúrjuk bele nyársakat, és készítsünk elő egy tálcát vagy tepsit, amit kibélelünk sütőpapírral, valamint szórjuk tányérokba azokat a finomságokat, amelyekkel díszíteni szeretnénk az almákat. Én most Oreo keksz darabkákat, mini csokicsipszet (étcsokis és fehér), aszalt cseresznyét, valamint durvára tört vajkaramellát használtam.
Ahogy a karamell kissé lehűlt, mártsuk bele az almákat, majd tegyük a tálcára, és rakjuk vissza a hűtőbe, hogy megdermedjenek. Ezután még egyszer mártsuk meg a nyársakat, majd alaposan fürdessük meg a szórásokban.
Lehet dizájnolni is: csak az alját megszórni vagy félig, bár én azt szeretem (és a gyerekek is), ha a „cucc” mindenhol éri az almát. Szóval én nem szégyellem a mennyiséget, van rajta bőségesen. Nyomkodjuk rá, hogy beleragadjon a karamellbe, aztán érdemes dermedni hagyni, akár a hűtőben is, ahol aztán 2-3 hétig eláll. Azért arra térjünk vissza, hogy kinek áll el addig… khm.