Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Minden része mérgező a halloween töknek, vagy van olyan, amit bátran megehetsz?

2021. October 13.

Október a sütőtök szezon egyik legerősebb hónapja. És nemcsak a sütőtöké, hanem a halloween töké is, hisz október utolsó napján tartják ezt a kelta hagyományokra visszatekintő ünnepet. Elsősorban az angolszász országokban van igazán hagyománya, de egyre több országban lábát veti a tökfaragás vagyis a töklámpás készítése, köztük hazánkban is. Maga a faragás jó móka a családnak, az esti fényben sejtelmesen világító töklámpások pedig igazi októberi színfoltjai a kertünknek, teraszunknak.

A sütőtök nem véletlenül olyan népszerű étel itthon: ízletes, rendkívül egészséges, és mivel nálunk is nagyon jól megterem, árban sokak számára elérhető zöldség. Kedvelt fajta itthon a nagydobosi kerek és elterjedt már a hosszabb kanadai sonkatök is. Nemcsak a formája, a héja is lehet különböző színű, narancssárga, szürkés vagy zöld. Sütőtökből is lehet halloween tököt faragni, csak nem feltétlenül érdemes, ugyanis vannak kifejezetten erre a célra termesztett típusok.

Fordítva is igaz ez? Évről évre felmerül a kérdés, hogy ehető-e halloween tök? Használhatjuk-e étkezési célokra a kivájt vagy kivágott részeket?

Határozottan NEM a válasz. Hazánkban halloween töknek kifejezetten erre termesztett dísztököt lehet vásárolni. Ezek a dísztökök nem jók étkezésre, már kis mennyiségben is mérgező lehet bármelyik részük. Általában kesernyés az ízük is, de nem minden esetben, úgyhogy ne ez alapján határozzuk meg, hogy mérgezőek-e vagy sem. 

Mindig figyeljünk arra a vásárlásnál, hogy a tök sütőtökként vagy halloween tökként van-e megnevezve. Szerencsére a legtöbb helyen már feltüntetik, hogy a lámpás faragására szánt tök nem ehető, fogyasztásra alkalmatlan. Ennek ellenére sajnos előfordulnak mérgezéses esetek, amik a nem megfelelő használatból erednek.

Összefoglalva tehát a sütőtök étkezésre való, a halloween tök pedig kifejezetten csak dísznek, semmilyen részét ne fogyasszuk el! Hagyjuk meg töklámpásnak! A kifaragott részek pedig komposztba vagy a kukába kerüljenek. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!