Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A hazai borászatok 2011 óta dönthetnek szabadon arról, hogyan semmisítik meg a törkölyt. Korábban kötelezően a szeszfőzdékhez kellett leadniuk, azóta viszont takarmány vagy éppen szőlőmagolaj is készülhet belőle.

Kincsesbánya a szőlőszemben

A hazai borászatok 2011 óta dönthetnek szabadon arról, hogyan semmisítik meg a törkölyt. Korábban kötelezően a szeszfőzdékhez kellett leadniuk, azóta viszont takarmány vagy éppen szőlőmagolaj is készülhet belőle.
2014. September 30.

Már több mint két éve elindult a mindenki örömét szolgáló folyamat, jó néhány neves vagy éppen kis családi borászat is belevágott a törkölyhasznosításba. Azóta kitűnő minőségű, sokszor kézműves szőlőmagőrlemények és hidegen sajtolt szőlőmagolajak születtek a konyhaművészet és az egészségmegőrzés híveinek örömére.

Benne az egészség

A szőlőmagolaj jellegzetes ízét nemcsak az alapanyagául szolgáló szőlő típusának köszönheti, a gyártási technológia sokat alakít aromáin. Létezik belőle kivonatolt, finomított és hidegen préselt változat is. Utóbbinak már egészen mélyzöld színe és kifinomult, összetett ízei vannak. Ha komolyan elhatároztuk, hogy lekötjük szabad gyökeinket, ezt az olajat nem is csöpögtetnünk, inkább vedelnünk kéne. Telítetlen zsírsavakban és bioflavonoidokban rendkívül gazdag, kitűnő élettani hatásokkal bír belsőleg, külsőleg alkalmazva pedig gazdag E-vitamin tartalma teszi értékessé. Salátákkal, sajtokkal remekül harmonizál, de sütéshez és főzéshez is használhatjuk.

Termékcsalád a magokbólgere-villanyi-kekszolomag-mikroorlemeny-150g

Gere Attila villányi pincészete az elsők között volt akik meglátták a lehetőséget a szőlőmagban. A pincészetben előállított kékszőlő magjának olaja 80%-ban tartalmazza az oly egészséges telítetlen zsírsavakat, ami organikus művelésű szőlőskertek terméséből készül, akárcsak a maghéj őrlemény, amit speciális mikro őrlési technikával állítanak elő, ezáltal a hasznos anyagok felszívódása még hatékonyabb. Tokajban külön cég alakult a hidegen sajtolt olaj előállítására, szőlőmagolajukból a Tokaj-hegyaljai ízek és illatok köszönnek vissza. A szekszárdi Posta Borház idén megjelent őrleménye és szűretlen olaja szintén kékszőlő törkölyből készül.

Mit ad még a szőlő?kiralyleanyka_must

A szőlő érésének bizonyos fázisaiban is keletkezik a gasztronómiában sikerrel hasznosítható alapanyag, ez pedig a reneszánszát élő verjus. Az éretlen szőlő kipréselt és szűrt levét már a középkorban is előszeretettel használták savanyításra, újrafelfedezése óta a citrom és az ecet kifinomultabb, gyümölcsösen savanykás, enyhén fanyar ízvilágú alternatívájaként került a köztudatba. Fűszer és salátaöntet, de mártásokban és pácokban is kifinomult savaival járul hozzá az ízhatáshoz. Hígítva üdítőként is fogyaszthatjuk, számos jótékony hatása miatt pedig még gyógyszerként is megállná a helyét. Gyomorerősítő, védi a szívet és erős antioxidáns hatással bír. Demeter Zoltán Tokaji Verjus-je gasztronómiai körökben már legendássá vált, de a Gere Pincészet zöldszőlőből készült verjus-je is megszerezte a maga híveit, hiszen éttermükben sokféleképpen bemutatják mit is tud ez az alapanyag. Emellett számos pincészet palackozza éretlen szőlőinek értékes levét, ezeket gyakran csak a borászatokban vagy termelői piacokon értékesítik.

Must van itt az idejeBéres Must

Szüret idején a friss must fogyasztása szinte kötelező, tömény gyümölcsössége és már a bor felé induló savai évről évre megkövetelik az ínyencektől a fogyasztását. Különös módon, a palackozott mustokból gyenge a magyar választék, pedig egészséges és népszerű italról van szó. A Tokaj-hegyaljai Béres birtok is piacra dobott palackozott mustot, a Hárs család biopincészete a Pécsi Borvidék legjobb borainak mustját töltötte üvegekbe, a Királyleányka és Rose must egyaránt szűrt, könnyű és frissítő gyümölcsital.

 
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Őszi gyümölcs - amennyi belénk fér!

Őszi gyümölcs - amennyi belénk fér!

A friss, szezonális gyümölcsnél nincs nagyobb jótétemény szervezetünk és érzékszerveink számára. Itt vannak az ősz csodái, a szilva és a szőlő és barátaik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!