Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Őszi gyümölcs - amennyi belénk fér!

A friss, szezonális gyümölcsnél nincs nagyobb jótétemény szervezetünk és érzékszerveink számára. Itt vannak az ősz csodái, a szilva és a szőlő és barátaik.
2014. szeptember 26.

szőlő_2A különböző csemegeszőlő-fajták már megjelentek a piacokon, az édes és lédús gyümölcsnek kár lenne ellenállni. A szervezet számára fontos tápanyagok szinte mindegyike megtalálható benne, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Káliumforrásként is emlegetik, hiszen ezért is jó vízhajtó. Méregteleníti a szervezetet, segíti az emésztést és az idegrendszer is nagyon meghálálja a fogyasztását. Alacsony az energia-, de magas a rosttartalma, éppen ezért tisztító- vagy fogyókúrához is ajánlható. Ugyanakkor magas cukortartalma miatt a cukorbetegeknek már nem ajánlott a szőlőkúra. A kék színű szőlőfajták ha lehet még gazdagabbak antioxidánsokban, amelyek sejtszinten óvják a szervezetet a káros hatásoktól, védenek a ráktól. A szőlőmag bioflavonoidokat tartalmaz, a friss gyümölcsből könnyű hozzájutni, míg feldolgozva őrleményként már csak méregdrágán lehet beszerezni ezt a méltán híres antioxidánst.

Szilvalé, mongyő!szilva

Az édes és zamatos szilva a nyár minden ízét felhalmozta és mellé rengeteg hasznos tulajdonsággal bír. Anyagcsere-serkentő hatása közismert, köszönhetően többek között egy szorbitol nevű vegyületnek és magas rosttartalmának. A szilva a magas vérnyomás, érelmeszesedés és keringési problémákra is jótékony hatással van. Kalóriaszegény gyümölcs, gazdag A- és C-vitaminban és bétakarotinban. Ezek mellett a szilvának magas az antioxidáns tartalma, nemcsak a szabadgyökök ellen harcolhatunk vele, de az öregedés ellen is kiváló háziszer. A szilvát könnyű feldolgozni és télire eltenni, lekvárként is megőrzi számos egészségvédő tulajdonságát. A szatmári szilvából készülő eredetvédett magyar pálinka pedig  egy másik műfajban és minőségben öregbíti a hazai szilva jó hírét.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Aszalt gyümölcsös almagolyók

Aszalt gyümölcsös almagolyók

Nem hiszem, hogy létezik ennél egészségesebb és egyszerűbben elkészíthető nass gyerekeknek... és felnőtteknek egyaránt!
Tunéziai édesburgonyás szőlős fánk

Tunéziai édesburgonyás szőlős fánk

Tunéziai édesség, roppanós külsejű fánk golyócskákat a szőlős ragu teszi izgalmassá, és az édesség tálalásakor a tejföl teszi teljessé az élményt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.