Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Sütés kevesebb cukorral

Mert sokakat érdekel, hogy hogyan lehetne csökkenteni a finomított cukor mennyiségét süteményekben, desszertekben. Horvát Sára kisokosa.
2016. October 21.

Sokakat érdekel, hogy hogyan lehetne csökkenteni a finomított cukor mennyiségét süteményekben, desszertekben.

Fontos tudni, hogy attól, hogy a cukor nem sokszorosan finomított (t. i. fehér), attól még ugyanúgy cukor, amely természetesen is előfordul, pl a cukorrépában vagy a cukornádban, amikből kinyerik. Léteznek természetes cukrok (pl. méz, juharszirup, agave- és más szirupok), vagy cukoralkoholok, amelyeket a természetes cukrokból készítenek, valamint olyan édesítőszerek, amik természetesek, de közük nincs a cukorhoz, ezek közül a legismertebb a sztevia.  A mesterséges édesítőszerekkel most nem foglalkozunk.

Van egy jó, meg egy rossz hírem: a jó, hogy vannak alternatív megoldások, ahogy ezt az előbbiekben is olvastad, de ha nem akarsz feladni a megszokott textúrákból – és gyakran az  ízekből sem – akkor ezekkel nem leszel maradéktalanul elégedett. És ebből következik a rossz hír: ugyanolyan sosem lesz. A cukor sajnos kell a desszertek állagához, ahhoz hogy ropogjon a keksz, vagy, hogy tartása legyen egy habnak. Az íze pedig semlegesen édes, amit a legtöbb cukorhelyettesítő nem tud felmutatni, mert mindegyiknek van íze.

De van remény! Vegyünk végig néhány cukorhelyettesítő, vagy csökkentő módszert (a teljesség igénye nélkül), amiken keresztül megmutatom, hogy hogyan is működhet ez.

 Méz

A mézet jól lehet használni sütésben, hasonlóan lehet karamellizálni, mint a cukrot, és mivel édesebb, mint a fehér cukor, kevesebb is kell belőle. Jó ötlet olyan édességekben használni (leginkább sütésnél), ahol a méz íze is jól megfér a többi hozzávaló mellett. De vigyázz: a méz is magas kalória és szénhidráttartalmú!

 Gyümölcsök

A gyümölcsökben természetesen előfordulnak cukrok, ez a fruktóz, vagyis gyümölcscukor, és az almaszószos sütésről már volt is szó. Na kérem, itt nagyjából ugyanaz a helyzet. Nem csak tojás és vaj helyettesítésére jó, hanem egyszerre édesíteni is tud, bár persze sokszor nem eléggé édes a végeredmény, ezért elkél egy kis cukor, vagy más édesítőszer. Más, édesebb gyümölcsöt is használhatunk édesítésre (de nem vaj vagy tojás kiváltására!), pl ananászt, vagy banánt, de gondolj a répatortára vagy a cukkinis süteményekre. Tésztákban persze ezek nem igazán karamellizálódnak, így ha tortát sütsz, nem feltétlenül lesz barna a tészta külseje.

 Nyírfacukor, eritrit (xylitol, eritritol)

Cukorkinézetű cukoralkoholok, amelyek nem karamellizálódnak, és kb. fele olyan édesek, mint a cukor. A nyírfacukor több, az eritrit szinte semmi kalóriát nem tartalmaz. Krémekben működnek igazán jó cukorhelyettesítőként, de hiába tűnnek cukornak, egy tojáshab pl nem tud a szemcsékre ‘támaszkodni’, ezért habcsókhoz sem jó. Süteményekben érdemes kevés cukorral keverni (persze csak, ha ezt nem tiltja diéta)

 Juharszirup

Éljen, karamellizálódik (hiszen ez is cukor, csak nem finomított)! És önmagában is kissé karamelles íze van, ezért a legjobban ilyen típusú süteményeknél használható. Itt álljunk meg egy pillanatra: juhar vagy agave, nem mindegy, a juharszirup sokszor védett eredeti megjelölésben részesül, mint mondjuk egy parmezán, és egyszerűen csak kicsapolják a fából. Az agave pedig az agave növényből kinyert, aztán finomított szirup, aminek magas a fruktóz tartalma, ami ugyan nem emeli gyorsan a vércukrot, azonban a májat megterheli. Módjával fogyasztva kevésbé hízlal és nem olyan ártalmas, mint a finomított cukor.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cukormentes forró csokoládé

Cukormentes forró csokoládé

Hogy az esős őszi napok is jól induljanak, szükségünk lehet egy pohár melengető italra. Ha ez ráadásként még cukormentes is, a lelkiismeretünkkel sem kell egész nap viaskodnunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!