Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Banánkenyér dióval

Ráadásul vegán, mert a vaj helyett almaszószt használ Horvát Sára
2016. október 10.

Nem is olyan rég a körtéről értekeztem, adtam tippeket a  lehetséges felhasználásáról. Ugyanazt az írást meg is írhatnám, csak az ‘alma’ szóval kellene helyettesítenem a körtét. Ugyanis felhasználását tekintve teljesen ugyanabban a cipőben jár a két gyümölcs. A különbség nyilván az, hogy az egyik alma, a másik körte (vicces…), a másik, meg, hogy nyári almák is vannak, de téliek nincsenek, míg körtéből őszi és téli fajtákat ismerünk.

Ha vásárolsz, fényes héjú darabokat válassz, amelyeken se ütődés nyoma, sem sérülések nem látszanak. Hűvös helyen jól tárolható, emlékszem, a pomázi ház hegyoldalba vájt pincéjében ősztől tavaszig elállt a Szedd-magadban leszedett millió tonna alma.

Az alma nagy előnye egyébként pont ez, vagyis, hogy egyes fajták remekül tárolhatók, ezért még tavasszal is jut belőle a gyerek uzsonnájába. Másik nagy előnye, hogy annyira közkedvelt gyümölcs, hogy az egészségtudatos konyha sokszor tojás, és/vagy olaj helyett is ajánlja sütéshez. Komolyan! Tehát mondjuk 1 tojás helyett 4 evőkanál almaszószt – itt almapüréről beszélünk – használj süteményekben, és a végeredmény gazdag, nem egykönnyen kiszáradó tészta lesz. Persze ez sem működik mindenben, például pitetésztában kifejezetten kerülendő. Ha olaj-helyettesítőnek használod, használhatod vaj helyett is. Ha engem kérdezel, persze ne tedd, mert a vajnál nincs jobb, de ha mégis erre visz a lélek, akkor egy az egyben helyettesítsd a vajat, vagyis 5 dkg vaj helyett 5 dkg almapürét használj.

Babáknak hozzátápláláskor gyakran az első étel, persze meghámozva, pürésítve. A hámozást viszont javaslom elkerülni nagyobb, sőt felnőtt korban is. Ugyan nehezebben emészthető a héja, és sokszor alaposan meg kell mosni, sőt sikálni (de csak vízzel!), hogy a növényvédő szereket eltávolítsuk, de egy átlagos, hámozatlan alma kétszer annyi mennyiségű rostot, negyedével annyi káliumot, és többszörös A-vitamint tartalmaz, mint egy hámozott.

A felhasználást illetően lásd a körtés cikket, mert valóban közel azonos a kettő. Viszont ha már említettem az almaszósz helyettesítő tulajdonságát, akkor íme egy recept, amely almaszószt használ vaj helyett, és ezzel suttyomban vegán ételt varázsolt egy addig vajas tésztából.

 

Vegán banánkenyér dióval 

 Hozzávalók:

 – 2 érett banán

 – 10 dkg cukor

– 21 dkg teljes kiőrlésű liszt

– 8 ek almapüré

– 1 tk sütőpor

– ½  kk só

– 1 kk fahéj

– kb 1 marék dió

 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. A banánokat törd össze egy villával, majd add hozzá az összes többi hozzávalót, valamint a dió felét apróra vágva. Öntsd az egészet egy kiolajozott kenyérformába, szórd meg a tetejét dióval, majd süsd kb 45 percet. 15 percet hagyd hűlni a formában, majd borítsd rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zabpelyhes-banános kenyér aszalt gyümölcsökkel

Zabpelyhes-banános kenyér aszalt gyümölcsökkel

Mindent bele egy tálba, egy kicsit a sütőbe és máris kész az csodás nyári, reggeli kenyér. Ha későn kelők vagyunk süssük meg előző nap vagy együk uzsonnára.
Banánkenyér (gluténmentes)

Banánkenyér (gluténmentes)

Kiváló uzsonna: puha belsejű, harmonikus ízű, csupa illat püspökkenyér, amiben joghurt, gyümölcs és olajos mag is van, szóval megnyugtatóan egészséges. Ami pedig nincs benne, az a kenyereknél használt extra „ragasztó”, a xantángumi – mivel ez egy gazdagabb, ugyanakkor élesztőmentes tészta, nincs szükség rá a tökéletes állag eléréséhez.
Uzsonnázós banánkenyér csokoládéval

Uzsonnázós banánkenyér csokoládéval

Egy óra alatt elkészülhet, és mindenkinek kedvence lehet ez a banános, csokoládés sütemény.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.