Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

7 dolog, melyeket tudnunk kell, mielőtt egy baráttal diétázunk

Trükkös dolog egy ilyen folyamat
2018. January 17.

Egy friss kutatás megállapította, hátrányai is lehetnek annak, ha egy barátunkkal együtt vágunk bele a fogyókúrába. Persze amellett, hogy egymást tudjátok motiválni, és együtt könnyebb elérni a célokat, a Journal of Health Psychology lapban publikált írás szerint, hátulütő is akad bőven.

A kísérlet során három csoportba osztottak női szobatársakat: mindkét tag diétázik, csak az egyik tag diétázik, egyikük sem diétázik. A kutatók az alanyok súlyvesztését és a mentális állapotukat is figyelték. A diétázók több súlyt vesztettek, mint a nem diétázók, viszont az átlag 45 dkg-ot fogytak, illetve azoknál a pároknál, ahol mindkét tag fogyózott, magasabb stressz-szintet, ingerültséget, depressziót tapasztaltak.

A kutatók szerint ennek egyik oka az lehet, hogy ha együtt diétázunk, akkor folyamatosan erről beszélünk, mely növelheti a stresszt. „Figyelembe kell venni, hogy ami a barátnőnknek beválik, nem biztos, hogy nálunk is működni fog, így érdemes eltervezni, milyen diétát követünk, mind együtt, mind külön-külön.” – mondja Brigitte Zeitlin, a BZ Nutrition alapítója. Emellett 7 tippet is ad, ha társas fogyózásba kezdünk.

1.A megfelelő társat válasszuk: Olyan ember kell, aki a saját sikerei, sikertelenségei ellenére is támogat minket. Ne azt a barátunkat válasszuk, aki ugyanolyan gyorsan fut a padon, hanem azt, aki feltétel nélkül motivál.

2.Ismerjük a gyengeségeinket: Mivel minden ember más, nagy valószínűséggel nem érdemes ugyanazt a diétát választani, mert lehet, nem értek el általa mindketten sikereket. Inkább állapítsátok meg, milyen nehezebb pillanatokban (elindulni a terembe, lemondani a csokiról, stb.) kell a másik támogatása.

3.Ésszerű diétát kövessünk: Annak ellenére, hogy nem ugyanazt az étrendet követitek, fontos figyelni arra, hogy a másik ne egy sanyargató (pl.: egyhetes léböjt-kúra) diéta mellett tegye le a voksát, melyben valószínűleg csak kudarcok érik.

4.Figyeljünk a jelzésekre: Ha motiváltnak és erőteljesnek érezzük magunkat, akkor a megfelelő diétát követjük, a megfelelő baráttal. Viszont ha úgy érezzük, bírálnak minket, lehet, hogy valami félresiklott. Figyeljünk arra is, hogy mi is támogatólag forduljunk a barátunk felé, ne ítélkezzünk felette.

5.Csökkentsük a beszélgetések számát: Ezzel elkerülhetjük, hogy állandóan a fogyásról társalogjunk (mely stresszt generál). Találkozzatok egy közös edzés erejéig, de amint beléptek a terembe, már ne beszéljetek egymással. Esetleg jelöljünk ki a héten egy napot, mikor felhívjátok egymást, majd a hét többi napján kevésszer beszéljetek.

6.Csapatban jobban megy: Ha nem szeretünk egyedül edzeni, menjünk közösen. Nem feltétlenül kell mindig ugyanoda, érdekes lehet körbejárni a város fittness-termeit, esetleg részt venni eddig még ki nem próbált edzéseken. A természetjárás sem utolsó, főleg nem egy szép őszi napon.

7.Mindig számoljunk el magunkkal: Attól, hogy más valaki is támogat a fogyózás során, nem elég pusztán arra támaszkodni, hogy majd ő ránk szól, ha a boltban sokáig nézegetjük a csokikat, esetleg be is nyomunk egy szeletet. Zeitlin szerint érdemes étkezési naplót vezetni, a barátunkra pedig csupán a nehézségek során támaszkodjunk.

forrás: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi az az 5:2 diéta?

Mi az az 5:2 diéta?

Mielőtt követni kezdenénk, ismerjük meg
Ötperces trükk a fogyáshoz

Ötperces trükk a fogyáshoz

Rögtön ébredés után végezzük el

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!