Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: pixabay

Lejárt a szardínia? Csodákat művelhetsz vele a kertben

2022. April 2.

Kevesen tudják, de már évezredekkel ezelőtt szokás volt halat ültetni a friss palánta alá a konyhakert bőséges termése érdekében. 

Szerencsénk van, ha a szardínia nem olajban, hanem egyszerű vízben úszkál, az előbbi esetben azonban fontos, hogy az olajat alaposan lecsepegtessük, majd a halat vízzel leöblítsük, mielőtt munkához látunk (hiszen az olaj a halat konzerválja, a lebomlás folyamatát lassítja). 

Első lépésként ássunk egy kisebb, 8-10 centis gödröt, ebbe öntsük a konzerv tartalmát. Mivel nem szeretnénk, hogy a cica vagy a kisebb rágcsálók rástartoljanak az elásott halra, szórjuk le azt egy kis kávézaccal, ami gyakorlatilag teljesen elveszi a szardínia erős szagát, emellett pedig szintén a növények jó barátja, hiszen maga is kiválóan komposztálódik.

Kapcsolódik: Tudtad, hogy az olajos hal az agyműködést is serkenti? 

Ha mindezzel készen vagyunk, máris elültethetjük a palántát, ami egészen biztosan imádni fogja a bőséges mennyiségű kalciumot és D vitamint, ami a bomló haltetemből árad a gyökerei felé. 

A módszer egyébként nem újkeletű, állítólag már évezredekkel ezelőtt is halat ástak a növények alá a mai USA területén élő indián törzsek. 

 

Témába vág:

Kertészkedsz? Tudod, hogy felérhet a rendszeres edzéssel?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pirított morzsás, szardíniás penne

A szardínia felhasználásának egy kevésbé ismert, de annál finomabb verziója. Az olajos halon kívül a tészta, a kenyérmorzsa és a chili játssza a főszerepet.
Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Nincs kerted? Semmi baj! Ez a könyv megmutatja, hogy lakásban is bátran termeszthetsz finom és egészséges ehető növényeket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!