Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit tegyünk a kert sötét sarkába, ahol semmi nem élt meg ezidáig?

Ezekkel az árnyékkedvelő talajtakarókkal érdemes próbálkozni.
2021. június 19.

A legtöbb háznál akad egy olyan kietlen szakasz, ahová fény is alig jut be, és épp, hogy egy-két szál kóró kornyadozott csak eddig. Ha szeretnénk gyors és látványos változást, akkor az alábbi növények valamelyikéből szerezzünk be.

Közönséges borostyánt akár a környékbeliek túlszaporulatából is kérhetünk; azon túl, hogy szép, kevés igénye van, még a belvárosi gangos házak udvarán, jelképes talajon is gyökeret ver. Ha valami illatosabbra vágyunk, akkor a Szagos müge lehet egy jó választás. A nálunk őshonos Galium odoratum fehér, csillag alakú virágai esztétikusak, és kora nyártól díszítik az árnyas ligeteket. A pazar aromát biztosító növény állandó nedvességet és savas talajt (5.5-7 pH) igényel.

A Kapotnyak (Asarum shuttleworthii) a földre és a vízellátásra hasonlóan kényes, cserébe örökzöld levelei szép szőnyeget terítenek. Barna kancsószerű, apró virágai érdekesek, ám annyira nem feltűnőek. A kutyafa családból származó Kanadai som (képünkön) nem csak smaragd színével és négy égtáj felé mutató, fehér virágaival, de vörös gyümölcseivel is hódít. A hűvös nyarakat szereti, a meszes talajt viszont nem állja.

Az erdeinkből ismerős Salamonpecsét  egy sor, harang alakú apró virágot hoz, melyekből mérgező kék bogyók válnak. Liláskék virágtornyokat mutat fel nyár derekától a Gyöngyikés gyepliliom, mely viszonylag lassan lakja be a rendelkezésére álló teret. Nála jóval bujább az Indás kőtörőfű: ez a kerek, ezüstmintás levelű talajtakaró nagyon jól elvan meszes talajon is, de a savas közegben szintén él és virul.

A Virginiai aranykosárka (Chrysogonum virginianum) margaréta-szerű virágai csinosak, élénk sárga színűek – és ha egy kis reggeli fényt kapnak, azt nagyon megbecsülik. A forró, száraz nyarakat is viszonylag jól tűri ez a faj, mely legszívesebben nedves, semleges talajon tenyészik.

A lilás-bíboros virágú Foltos gólyaorr üde színfolt lehet még: a magasra növő, szürkészöld levelek ellenállnak a rovaroknak, és hamar szaporodásnak indulnak. Nem csíp és kellemes látványt nyújt az Erdei sárgaárvacsalán, ami nő, mint a dudva. Halványsárga virágai kora tavasszal nyiladoznak. Szárazság esetén magasra megnyúlhat, ilyenkor érdemes tíz centiméternél is többet visszavágni belőle.

Perzsa

Forrás: finegardening.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt az egyszerű házi komposzt elegyet biztosan meghálálja a kiskerted

Ezt az egyszerű házi komposzt elegyet biztosan meghálálja a kiskerted

A tápanyagpótlás rendkívül fontos, ha sokáig szeretnénk élvezni a friss hajtásokat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!