Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Gasztrokalauz segít eldönteni, hol érdemes enni a Balatonon

2020. July 25.

A Balaton környékének 333 legjobb éttermét, strandbisztróját, borászatát, kávézóját és egyéb vendéglátóhelyét veszi számba a Magyar Konyha magazin nyári számával megjelent 2020-as Balaton Gasztrokalauz. Balatonon nyaralóknak kötelező lesz beszerezni!

Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauz, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 helyet ajánl, köztük 55 vadonatúj úti célt. „Ez utóbbi azért is örvendetes, mert a sok friss vendéglátóhely mellett jelentős tóparti étterem nem zárt be az elmúlt évben. Néhány hónapja még lehetetlennek látszott az idei gasztrokalauz megjelentetése, a Balaton azonban „agyoncsaphatatlan”.Kialakult itt egy életérzés, amihez az emberek ragaszkodnak”– mondta a Magyar Konyha főszerkesztője, Vinkó József.

Balaton Gasztrokalauz: jellegzetes balatoni étlap, helyi alapanyagokkal

Mint hozzátette, a „becsali csárdák” helyét átvették a kisvendéglők, megjelent a strandbisztró műfaja és ide költöztek a balatoni borok. Kialakult egy jellegzetes balatoni étlap, amely a helyi alapanyagokra, például a tapolcai pisztrángra, a balatonfenyvesi Angus marhára, a tekeresvölgyi sajtra, a minőségi pékműhelyek termékeire épül. Ennek következtében a minőségi éttermekben nincsenek már százfogásos menük. Ezek a helyek kevés, de friss és helyi alapanyagból készült fogást kínálnak balatoni borokkal. A balatoni gasztronómia fejlődéséhez persze kellett a vendégek igényesebbé válása is, vélekedett a szakember.

Fotó: Magyar Konyha Online

A Balaton Gasztrokalauz régiós bontásban mutatja be egy-egy környék legjobb vendéglátóhelyeit, külön jelölve az egész évben nyitva tartó, az újonnan nyílt, illetve a szállást is kínáló egységeket. Idén először a gasztrotérképen külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában – például kikötői étterem, cukrászda és fagylaltozó, helyi termék – Top 10-es listák emelik ki a balatoni régió legjobbjait.

Forrás: Drive Me Baby, MTI

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A jó balatoni halászlé

A jó balatoni halászlé

A balatoni halászléről méltatlanul kevesebb szó esik, mint a tiszai vagy bajai társairól, pedig egy jót minimum megkóstolni, de egyszer megfőzni is kötelező. Az egyik fontos arány, hogy a bele kerülő halak harmada ragadozó legyen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!