Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A balatoni halászléről méltatlanul kevesebb szó esik, mint a tiszai vagy bajai társairól, pedig egy jót minimum megkóstolni, de egyszer megfőzni is kötelező. Az egyik fontos arány, hogy a bele kerülő halak harmada ragadozó legyen.

A jó balatoni halászlé

A balatoni halászléről méltatlanul kevesebb szó esik, mint a tiszai vagy bajai társairól, pedig egy jót minimum megkóstolni, de egyszer megfőzni is kötelező. Az egyik fontos arány, hogy a bele kerülő halak harmada ragadozó legyen.
2014. December 9.

A balatoni halászlé különbözősége a halak arányánál kezdődik. Az itt jóval szigorúbb, mint a két nagyfolyami változatban. Az természetes, hogy a halak a Balatonból kerülnek bele, de azt mondják, akkor lesz a legjobb, ha egy kicsivel több mint harmada a halaknak ponty, harmada ragadozó, lehetőleg fogas vagy süllő, de lehet csuka, harcsa vagy kecsege is, és végül jöhetnek az apró halak, ezek kicsit kevesebb mint egyharmad arányban.

Fejek, farkaksobri halnapok

A további alapanyagigény már nem bonyolult, kell hozzá zsiradék, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika és pár szem krumpli, jó minőségű pirospaprika, só és végül mondjuk egy nem túl durva erős paprika is, például cseresznye. Elkészíteni pedig a következő módon szokták: a hagymát egy kevés zsiradékon megdinsztelik, ezután jön egy adag pirospaprika, vagyis pörköltalapról indított alaplét főznek. Az alaplébe mennek a fejek, farkak, az apró halak, aztán jöhet a zöldpaprika, paradicsom, pár szem krumpli, belereszelnek vagy zúznak némi fokhagymát és sózzák.

Egy pohár bor a halnakbor

Jó egyórányi főzés után az alaplevet átpasszírozzák és újraforralják, ebbe a sűrű lébe ismételten kell egy kis pirospaprika, ha kell még, akkor só és némi erős paprika. Majd az előre besózott halszeletekkel a halászlét körülbelül 20 perc alatt készre főzik. Ajánlott még a halászlé elkészülte előtt beleloccsantani egy könnyű balatoni fehérborból legalább egy pohárnyit.

 
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Halászlé

Halászlé

A klasszikus magyar halászlé télen-nyáron készíthető, de a karácsonyi asztalról biztosan nem hiányozhat.
Az igazi dunai halászlé titka

Az igazi dunai halászlé titka

Dőljünk hátra, nem recept jön, hanem egy kis utazás. De nem Paksra, vagy Bajára megyünk, hanem egy picit a határon túl, a Vajdaságba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!