Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Nyárközépi gasztrofesztivál

Idén is tízezrek ünnepelték az Egri Bikavért július második hétvégéjén
2017. July 12.

Az Egri Bikavér Ünnep, mára már az ország egyik legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljává vált. Eger legnépszerűbb szabadtéri rendezvénye minden évben egyre több látogatót vonz. A poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából ismét arra lehet következtetni, hogy a rendezvény túllépte a tavalyi – rekordnak számító – 50 ezres látogatószámot.

Márciusban a Magyar Hungarikum Bizottság bejelentette: a hungarikumok sorába emelik az Egri Bikavért. Így a rendezvény főszervezője, Tarsoly József kiemelte, szerették volna hungarikumhoz méltó módon ünnepelni az Egri Bikavért. „Az ünneppel azt szeretnénk elérni, hogy a borvidék szőlészei és borászai egyre ismertebbek legyenek, és az Egerbe érkezők egy olyan minőségi borgasztronómiai fesztiválra látogassanak el, amelyből csak nagyon kevés van az országban.”

Eger Város Hegybírója szerint az, hogy évről-évre sikerül előrébb lépni, annak is köszönhető, hogy az helyi szőlészek és borászok egyre jobb munkát végeznek – ezt számos elismerés bizonyítja. A XXI. Egri Bikavér ÜnnepenTarlós István, Budapest főpolgármestere személyesen jelentette be, hogy a főváros hivatalos vörösbora az Egri Bikavér, míg fehérbora az Egri Csillag lett. A nyitónap díszvendége Franco Nero színész, rendező volt.

További elismerésben részesült File János, aki a 2016. Év Szőlőtermelője, Osváth Tamás, aki az Év Bortermelője és Malácsik Tibor, aki az Év Borgasztronómusa lett. Pál Sándor munkáját pedig az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért éremmel ismerte el a hegyközség. 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által kijelölt szakmai zsűri választotta ki a borünnep legjobb bor és étel párosítását. Az első helyezett a Hangácsi Pincészet Egri Bikavér Classicus 2011 bora és a Balneo Hotel Zsóri étele, a grillezett marharostélyos krumplis kenyérropogóssal és barbecue salátával lett. Második helyen Sike Tamás Pincészetének Egri Bikavér Superior 2013 nedűje végzett és az ehhez párosított gasztronómiai különlegesség,  a Kis Anna Halászkert által készített sertés szűzérmék és hízott kacsamájszeletkék roston sütve angolszalonnával, aszalt szilvával és toronyba rakva hecsedli lekváros barna mártással, sajtos gratin burgonyával, sárgarépachips-szel, cukorborsóval, rózsaszirommal. Harmadik lett a St. Andrea Szőlőbirtok 2015-ös Áldás Egri Bikavére és a hozzá párosított konfitált kacsacomb vörösboros erdei gombával, tortillába tekerve, illetve a desszert: Saliris házipálinkás (kajszibarack), levendulás pohárkrém erdei gyümölcsöntettel.

forrás: turizmusonline.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Díjnyertes hazai borok a fesztiválozóknak

Díjnyertes hazai borok a fesztiválozóknak

"A magas minőségen túl igazi balatoni élményt hoznak a meleg nyári napokba"
14 egyszerű trükk, amit minden borimádónak ismernie kell

14 egyszerű trükk, amit minden borimádónak ismernie kell

Nyitás, hidegen tartás, tárolás, vásárlás – mindenre van hack!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!