Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit jelentenek pontosan a számok a kenyérpirítón?

2021. September 30.

Persze, a pirító teljesítményét szabályozzuk vele, ezt mindenki tudja – mondhatnánk. Viszont miért történhet meg akkor az, hogy ugyanazon a beállításon az egyik pirító éppen aranysárga, a másik pedig sötétbarna kenyeret készít? Lehet, hogy mégis összetettebb a kérdés?

Három dolgot is jelenthetnek ezek a bizonyos számok attól függően, hogy pontosan milyen kenyérpirítóval van dolgunk, cserébe ezt a pirítóról pontosan megállapítani már nem olyan egyszerű. Az első lehetséges variáció az időzítős pirító. Ennél a számok a pirítás idejét jelzik percekben, de ezek a gépek a legritkábbak és a legdrágábbak, például a SMEG gyárt ilyen kenyérpirítókat. A második fajtánál a számokkal azt szabályozzuk, hogy mennyi teljesítmény leadása után kapcsol ki a készülék, tehát ez is egyfajta időzítőként működik, csak kicsit másképpen. A harmadik típus esetén ügyes megoldással egy olyan fémdarabbal zárják az áramkört, amely ahogy melegszik, meghajol és nyitja az áramkört, tehát a pirító leáll. Az ilyen eszközöknél a számok a felvett elektromos energia mennyiségét szabályozzák.

Egy biztos: mindezen ismeretek birtokában is számít, hogy milyen fajta kenyeret választottunk, van, amelyik gyorsabban megpirul, és van, amelyiknek több idő kell. Illetve azt is jó tudni, hogy nagyobb mennyiség esetén az utolsó pirítósok hajlamosak rövidebb idő alatt is elérni a kívánt színt és pirultságot, vigyázzunk, el ne égessük őket! 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Új reggeli ötlet: gót toast

Új reggeli ötlet: gót toast

Az unikornisos színes csillámlás a visszájára fordult.
A roppanás titka - a pirítósok legendája

A roppanás titka - a pirítósok legendája

Élt egy feltaláló a huszadik század elején a távoli Minnesotában, aki megunta az odaégetett pirítóst. Feltalálta tehát a pop-up rendszerűt, amelyben egy időzítő és a rugók játszották a főszerepet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!