Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kitalálod melyik közkedvelt gyümölcs bír radioaktív tulajdonsággal?

2022. May 20.

Ha beleássuk magunkat az élelmiszerekkel kapcsolatos érdekességek világába, egészen meghökkentő tényekkel találkozhatunk. Tudtad például, hogy a fügében ugyanannyi kalcium van, mint a tejben? Vagy azt, hogy az alma, a cseresznye és a málna mind a rózsafélék rokona? És arról hallottál már, hogy a szerecsendió enyhén hallucinogén tulajdonságokkal rendelkezik? Az is meglepő lehet, hogy biológiailag a banán a bogyós gyümölcsök rokona, de ez még nem is a legfurcsább érdekesség ezzel a gyümölccsel kapcsolatban. Sokkal érdekesebb, hogy sugárzik.

 

Tipp: Túlérett banán? Ki ne dobd! 3 szuper ötletet mutatunk

 

Pánikba persze nem kell esni, a sugárzás egy bizonyos szintig a mindennapjaink természetes velejárója. Radioaktív sugárzás abból keletkezik, ha bizonyos elemek lebomlanak. A banánról tudjuk, hogy nagyszerű forrása a káliumnak, egy egyetemi tanulmány szerint viszont a káliumatomok 0,012%-a radioaktív. A banán pedig ezek alapján minimális mennyiségű sugárzó kálium-40 izotópot tartalmaz. A fenti szám viszont olyan alacsony, hogy tényleg rengeteg banánt kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy annak bármilyen érezhető hatása legyen. Egészen pontosan – a halálos adag sugárzáshoz – olyan 50 milliót. 

Jó tudni, hogy az emberi test eleve radioaktív. Szervezetünkben kb. 140 g kálium található, és ebből 16 mg kálium-40, tehát egy ember 280-szor annyira sugároz, mint egy banán. Aki arra számított, hogy este nem lesz szüksége olvasólámpára, ha sok banánt eszik, most tuti csalódott, de cserébe mindenki gazdagabb lett egy újabb érdekességgel, amivel legközelebb idegesítheti a barátait vacsora közben.

 

Ez is banán: 

II. Erzsébet késsel-villával eszi a banánt

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édességek banánnal, pitétől a muffinig

Édességek banánnal, pitétől a muffinig

Unod a banánt? Ugye, hogy nem?
Kínzó kérdés, hogyan hámozzuk jól a banánt?

Kínzó kérdés, hogyan hámozzuk jól a banánt?

Nem is gondolnánk, de a déligyümölcs helyes kibontása parázs vitákat szül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!