Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Legyél a péksütik királya otthon – így kell használni a bolti leveles tésztát!

2021. October 20.

Nem szégyen otthon előre elkészített leveles tésztát tartani, már rég nem igaz az a sztereotípia, hogy csak a lusták vesznek ilyet. Sőt! Aki előre készített tésztát vásárol, rengeteg időt spórol meg. Manapság a rohanó napokban hatalmas segítség lehet, hogy nem kell az alap elkészítésével hosszan bajlódni. Gyorsan varázsolhatunk belőle vacsorát vagy másnapra péksüteményt. 

Használatánál egyik fontos tényező a minőség. A boltokban kaphatóak különböző minőségűek. Amelyik tésztával nem voltunk megelégedve, nem volt finom, nem volt jó állaga, azt a jövőben kerüljük. Hamar lesznek kedvenceink, amelyeket sűrűbben fogunk megvásárolni.

Kétféle módon tartósított tésztát tudunk venni. Az egyik a fagyasztott. Előnye, hogy tovább eltartható, nem kell vásárlás után viszonylag gyorsan felhasználni. Hátránya, hogy előre kell gondolkodni, ugyanis hagyni kell neki nagyjából egy éjszakát a kiolvadásra. Az sem mindegy, hogy miként. A fagyasztott tésztát tegyük át a hűtőbe, hogy ott szép egyenletesen olvadjon ki, de ne legyen szobahőmérsékletű. Ha túlmelegszik, használhatatlan állagú lesz. Ne próbálkozzunk mikrós vagy sütőben történő kiolvasztással, se forró vizessel. A vaj, ha felolvad benne, nem fogunk tudni a tésztával dolgozni. Ha már kiolvasztottuk a tésztát, ne fagyasszuk vissza, és napon belül használjuk fel!

A másik a hűtött tészta. Szinte azonnal használható lesz, hűtőből kivéve kb. 15 percet várjunk, utána már tudunk vele dolgozni. Ennél a verziónál jobban kell figyelni az eltarthatóságra, hisz hamarabb megromlik, mint a fagyasztott. 

A formájuk alapján is választhatunk. Vannak olyan tészták, amelyeket még nyújtani kell. Ezeket érdemes sütőpapíron vagy enyhén lisztezett deszkán kinyújtani. Vannak már eleve kisebb négyzetekre vágott tésztalapok. Ezekkel szinte semmi teendő nincs, csak tölteni vagy kenni kell, és utána a megfelelő formára hajtogatni. Nagyon praktikus az előre vékonyra nyújtott és zsírpapírra felcsavart tészta. Óvatosan kicsavargatjuk a papírral, kenjük, töltjük és visszacsavarjuk, vagy egyéb módon formázzuk.

Mindegyik tésztára igaz, hogy ha menet közben úgy érezzük, már túl meleg a tészta, rakjuk vissza a hűtőbe legalább 15 percre. Utána ismét jól tudunk vele dolgozni.

A töltelékek sora pedig végtelen, édes és sós egyaránt lehet. Zöldségek, húsok, sajtok, zöldségkrémek, gyümölcsök, lekvárok, túró, csokoládé, mogyorókrém is kerülhet bele. Tetejüket is díszíthetjük attól függően, hogy édesek vagy sósak: nagy szemű cukorral, csokoládéval, sajttal, köménymaggal, fekete szezámmaggal stb. (Próbáld ki! 3 gyors uzsonna leveles tésztával készítve.)

Összességében tehát elmondható, hogy minden esetben hideg, nem szobahőmérsékletű, de nem is fagyasztott tésztával tudunk jól dolgozni. A variációk sora végtelen. Lehet alkotni! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!