Miből és hogyan készítsük kedvenc fasírtunkat?
2022. March 23.Ki ne ismerné a vagdaltat, avagy a fasírtot, fasírozottat, húspogácsát! Többféle névvel illetjük, mégis nagyjából ugyanaz az étel. Darált hús különböző ízesítéssel, egyben megsütve.
Miből készülhet?
Bármilyen húsból készíthetünk fasírtot. A sovány húsokból készültek gyorsan megpuhulnak, átfőnek. És ezáltal könnyen kiszáríthatjuk őket. A vörös húsok vagy vadhúsok viszont lassabban főnek át és lesznek puhák, emiatt hosszabb sütési idővel kell számolni.
Készíthetjük halból is. Nemcsak friss halból, hanem akár tonhalkonzervből is. Amire a legjobban figyelni kell, az a szálka. Egy fasírt falatozásnál kevésbé figyelünk a szálkákra, így még inkább körültekintően kell elkészítenünk. Ha fagyasztott hallal dolgozunk, először mindenféleképpen olvasszuk ki, hisz ezek a halak általában rengeteg vizet tartalmaznak.
Aztán itt vannak a zöldségek. Kitűnő alapanyag a cékla, a karfiol, a káposztafélék, a tökfélék, a spenót vagy az édesburgonya. És a lista nem is teljes. Mindegyiknél arra figyeljünk, hogy a só hatására nedvességet engednek. Emiatt van, amit érdemes hamarabb besózni, és hagyni lecsöpögni. Ez a tökfélékre és a káposztára mindenféleképpen érvényes.
A fenti alapanyagokat keverni és ötvözni is lehet. A kenyér a magyar klasszikus fasírozottban mindig szerepet kap. Érdemes azonban kísérletezésképpen elhagyni vagy kicserélni – például reszelt burgonyával.
Mi legyen a kötőanyag?
Tojás ugye, ez az első gondolat. Hisz azt szoktuk meg, az az egyik legnépszerűbb összefogó anyag, ami ahhoz kell, hogy a vagdalt ne essen szét. A tojás helyettesíthető chiamaggal vagy darált lenmaggal. Ezeket előtte érdemes kevés vízbe beáztatni, így lesznek zselések. Szintén nagyon jó kötőanyag a csicseriborsóliszt, ehhez is víz kell. Helyettesíthető a tojás zabpehellyel is.
Mivel fűszerezzük?
Gyakorlatilag bármivel. Hagymafélék alap, mindenhez illenek. De nem csak a vöröshagyma! Próbáljuk ki a póréhagymát, a snidlinget, az újhagymát. Zöldfűszerek közül is mindegyik jó lehet. Ne felejtsük el a porfűszereket se: őrölt kömény, római kömény, koriander, kurkuma, bors, pirospaprika. Arra figyeljünk, hogy a porfűszereket ne vigyük túlzásba. Tehetünk bele mustárt, paradicsompürét iS.
Milyenre formázzuk?
A nagyobb, egyben sült Stefánia-vagdalt formától kezdve a kisebb húspogácsán át bármilyen formára lehet. Kerek golyókat, laposabb fasírt formát vagy akár lapított hamburger formát is összeállíthatunk. Elrugaszkodhatunk a kerek formától és készíthetünk henger alakút is, mint a kebabnál.
Sütőformában is kisüthetjük, nem csak bő olajban vagy serpenyőben. Muffinforma vagy kosárka, őzgerinc – bármi szóba jöhet. Ismét csak a fantáziánk szabhat határt!
Kapcsolódik: