Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Egészséges zöldségkelyhek a munkahelyre

2020. október 28.

A munkahelyünkre előre a reggeliről és az ebédről szoktunk gondoskodni, vagy ezekre az étkezésekre van kiépített rutinunk. Aztán napközben, 2 étkezés között jön az éhség, keressük a harapnivalót. Ami sajnos az esetek zömében édesség, az esik kézre. Lehet egészségesebb ételeket fogyasztani, gyümölcsöt is vihetünk magunkkal, illetve ha igényeljük a változatosságot, készülhetünk zöldségekkel és hozzájuk passzoló mártásokkal.

 

Milyen zöldségeket használjunk fel és milyen formában?

Ebben a témakörben kétféle szempont szerint csoportosíthatjuk a zöldségeinket: nyersen vagy párolva kerülnek-e a dobozunkba, illetve szükség lesz-e evőeszközre, vagy szabad kézzel is könnyeden megoldható a fogyasztásuk?

Nyers zöldségeknél a legegyszerűbb a hasábokra vágás. Erre tökéletes a sárgarépa, fehérrépa, zeller, szárzeller, karalábé, sörretek, uborka, tv-paprika vagy a színes kaliforniai paprikák. Ha felvágjuk otthon, kézzel is könnyen fogyaszthatjuk.

Készíthetünk előre egy összeállítást úgy is, hogy a zöldségeket saláta jellegűen felvágjuk, vagy a kisebb zöldségeket konyhakészen egészben hagyjuk. Ehhez már szükség lesz egy villára vagy legalább egy kis szendvicstűre, hogy kényelmesen fogyasztható legyen. Ide jöhet a koktélparadicsom, a retekfélék, a saláta- vagy spenótlevelek, az olíva- és kapribogyók, a bébikukorica, a cékla, a karfiol, az avokádó, valamint a káposzta. És természetesen az összes hasábra vágható zöldség is. A hagymaféléket munkahelyre nem ajánlom, pedig nagyon feldobják az összhatást, de inkább fogyasszuk otthon.

A zöldségeket meg is párolhatjuk vagy hirtelen megpiríthatjuk. Ezzel ki is bővítjük a listát, hiszen így csatlakozik a klubhoz a spárga, a zöldborsó, a brokkoli, a karfiol, az édesburgonya, a padlizsán, a cukkini és más tökfélék, a sütőtök, a gomba és a zöldbab. Természetesen ezek egy része fogyasztható nyersen is, de nem mindenki szereti úgy.

 

Mire figyeljünk?

Ne sózzunk! Véletlenül se sózzuk meg előre a zöldségeket, ugyanis ennek hatására levet engednek és összeesnek, megpuhulnak. Sót a mártásokba tegyünk.

Figyeljünk az illatokra! Vannak olyan zöldségek, amelyek illata a kollégák számára kellemetlen lehet, ilyen például a karfiol vagy a spárga párolva. Ezeket vagy kis mennyiségben tegyük az uzsonnás edénybe, vagy pedig ne az irodai asztalnál fogyasszuk el.

Ha olyan kelyhet készítünk, amelyet evőeszköz nélkül tudunk fogyasztani, figyeljünk a fokozott higiénére, mindenféleképpen alapos kézmosás előzze meg az étkezést.

 

A mártások

Egy külön lezárható tálkába készítsünk néhány egyszerű mártást. Lehet például paradicsom alapú, olaszos vagy salsa jellegű. Egy előre elkészített paradicsom csatni is tökéletes lehet.

Készíthetünk joghurtból dipeket különböző fűszerezéssel, zöldfűszerrel vagy fűszerkeverékekkel, enyhébb ízesítéssel vagy kifejezetten pikánsan. Egyik kedvencem a korianderes-mentás verzió.

Jó alap lehet a túró és az ömlesztett jellegű sajtok. Fűszerezve, kicsit hígabb állagúra elkészítve ezek még laktatóak is. Kikeverhetjük joghurttal vagy egy kis sovány tejföllel. Készíthetünk avokádókrémet vagy csicseriborsókrémet, azaz humuszt is.

Egyszer-egyszer, ha úgy adódik, előző este dobjunk össze magunknak egy saját összeállítást, másnap nagyon hálásak leszünk érte. Csak ne felejtsük el magunkkal vinni!😊

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!