Ezzel az 5 aranyszabállyal tökéletes lesz a felvert tojásfehérje
Ki ne találkozott volna még a felvert tojásfehérje kérdéskörével? Sok-sok sütemény, édesség és egyéb ételek alkotóeleme, a piskóta alapja. És ugye mindannyian jártunk már úgy, hogy sehogy sem sikerült felverni?
Nézzük, mit tegyünk, hogy tökéletes legyen a habunk!
1. Alapanyag
A megbízható forrásból származó tojás a legfőbb alapanyag. Nekünk sem mindegy, hogy milyen minőségű alapanyaggal dolgozunk. A néhány napos tojás a legjobb a felveréshez, minél öregebb, annál nehezebb dolgunk lesz. Tehát próbáljunk frissebbekkel dolgozni.
Témába vág: Megmaradt a tojásfehérje? Örülj neki!
2. Hőmérséklet
A tojás ne legyen nagyon hideg, érdemes 1-2 órával hamarabb kivenni a hűtőből vagy behozni a kamrából, ha ott tároljuk. A szobahőmérséklet az ideális. A habverő és a tál, amiben keverjük, ne legyen meleg, inkább hűvösebbet használjunk.
3. Eszközök
Mély, öblös tálat válasszunk, lehetőleg fémet vagy üveget. És ami nagyon fontos, ne legyen koszos! Teljesen tisztára lesz szükségünk, és vizes se legyen, használat előtt töröljük szárazra!
4. Szétválasztás
A legfontosabb momentum a tojások szétválasztása két külön tálba. A fehérjébe ne kerüljön se tojássárgája, se tojáshéj. Ha mégis bekerül, tiszta fém kanállal szedjük ki, ne faeszközzel és végképp ne kézzel. A szétválasztás történhet kézzel is a megszokott módszerrel – a feltört tojást a tojáshéjakkal választjuk szét –, de lehet használni kifejezetten erre a célra gyártott eszközt, vagy akár egy szűk csövű tölcsért is. Egy a fontos, a fehérje közvetlenül a kezünkkel ne érintkezzen.
5. Felverés
A tojásfehérjéket rögtön magas fordulatszámon kezdjük el felverni. Adhatunk hozzá egy csipet sót vagy pár csepp citromlét (esetleg ecetet). Ezzel könnyebben fixálódik a hab. Pár perc alatt készen is vagyunk, szépen kifehéredik és kemény lesz, az edény falára feltapad. Ezt a habot azonnal használjuk fel, nem tesz neki jót az állás, összeesik. Emiatt időzítsük mindig az utolsó pillanatra a felverést. Továbbá az erősebb keveréstől is összeesik, így a habot mindig óvatosan, finom, lassú átforgató mozdulatokkal keverjük a többi alapanyaghoz. Így tartja meg a légiességét, könnyedségét.
Nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel.
Kapcsolódik: