Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezzel az 5 aranyszabállyal tökéletes lesz a felvert tojásfehérje

Mutatjuk, mit tegyél a siker érdekében
2022. February 2.

Ki ne találkozott volna még a felvert tojásfehérje kérdéskörével? Sok-sok sütemény, édesség és egyéb ételek alkotóeleme, a piskóta alapja. És ugye mindannyian jártunk már úgy, hogy sehogy sem sikerült felverni?

Nézzük, mit tegyünk, hogy tökéletes legyen a habunk!

 

1. Alapanyag

A megbízható forrásból származó tojás a legfőbb alapanyag. Nekünk sem mindegy, hogy milyen minőségű alapanyaggal dolgozunk. A néhány napos tojás a legjobb a felveréshez, minél öregebb, annál nehezebb dolgunk lesz. Tehát próbáljunk frissebbekkel dolgozni.

 

Témába vág: Megmaradt a tojásfehérje? Örülj neki! 

 

2. Hőmérséklet

A tojás ne legyen nagyon hideg, érdemes 1-2 órával hamarabb kivenni a hűtőből vagy behozni a kamrából, ha ott tároljuk. A szobahőmérséklet az ideális. A habverő és a tál, amiben keverjük, ne legyen meleg, inkább hűvösebbet használjunk.

 

3. Eszközök

Mély, öblös tálat válasszunk, lehetőleg fémet vagy üveget. És ami nagyon fontos, ne legyen koszos! Teljesen tisztára lesz szükségünk, és vizes se legyen, használat előtt töröljük szárazra!

 

4. Szétválasztás

A legfontosabb momentum a tojások szétválasztása két külön tálba. A fehérjébe ne kerüljön se tojássárgája, se tojáshéj. Ha mégis bekerül, tiszta fém kanállal szedjük ki, ne faeszközzel és végképp ne kézzel. A szétválasztás történhet kézzel is a megszokott módszerrel – a feltört tojást a tojáshéjakkal választjuk szét –, de lehet használni kifejezetten erre a célra gyártott eszközt, vagy akár egy szűk csövű tölcsért is. Egy a fontos, a fehérje közvetlenül a kezünkkel ne érintkezzen.

 

5. Felverés

A tojásfehérjéket rögtön magas fordulatszámon kezdjük el felverni. Adhatunk hozzá egy csipet sót vagy pár csepp citromlét (esetleg ecetet). Ezzel könnyebben fixálódik a hab. Pár perc alatt készen is vagyunk, szépen kifehéredik és kemény lesz, az edény falára feltapad. Ezt a habot azonnal használjuk fel, nem tesz neki jót az állás, összeesik. Emiatt időzítsük mindig az utolsó pillanatra a felverést. Továbbá az erősebb keveréstől is összeesik, így a habot mindig óvatosan, finom, lassú átforgató mozdulatokkal keverjük a többi alapanyaghoz. Így tartja meg a légiességét, könnyedségét.

Nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel.

 

Kapcsolódik: 

Ezzel az 5 aranyszabállyal tökéletes lesz a tejszínhabod

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!