Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Legyen még finomabb! – Az alábbi két hozzávaló a legtöbb ételnek jót tesz

2021. March 1.

Te mire esküszöl? A fűszerpaprikára, a fekete borsra vagy épp a házi készítésű szupertitkos fűszerkeverékedre? Mindenkinek megvannak a saját praktikái, amelyekkel még finomabbá varázsolja az ételeit, és ez így is van jól.

A legtöbb szakács egyetért abban, hogy mindezek mellett létezik két egyáltalán nem titkos, viszont annál fontosabb ízfokozó, amelyek garantáltan feldobnak szinte bármilyen receptet. Nem kell világrengető újdonságra gondolni, sőt! A sóról és a citromról van szó, hiszen ezek akár együtt, akár külön-külön is képesek az ételekből az ízek új dimenzióját előcsalogatni. Ha egy desszertbe teszünk például kevés sót, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ízvilága, nem hiába tanítanak arra a régi szakácskönyvek és nagymama-praktikák, hogy minden édességbe, sütibe kell az a bizonyos csipet só. A só nemcsak az esetleges keserű mellékízt képes elvenni az ételekből, hanem a többi ízt is hangsúlyosabbá teszi. 

A citrom pedig jóval több, mint limonádé hozzávaló. Szuperül frissíti, mondhatjuk úgy is, tavasziasabbá teszi az ételeket. Érdemes a főzés végén, frissen facsarva az ételekhez adni. Finom rizottóba, zöldséges krémlevesekbe, csirkelevesbe, alaphozzávaló salátaöntetekhez. Héját se mellőzzük – persze csak akkor, ha biocitromot vásároltunk –, a legegyszerűbb süteményt is feldobja. 

Ha pedig só és citrom, végezetül emlékezzünk meg a híres marokkói ételről, a sóban eltett citromról, amelyet savanyúságként fogyasztanak. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!