Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért kovászos tésztából lesz a legfinomabb a felfújt?

2020. January 8.

Felfújtat roppant egyszerű készíteni, ráadásul maradékmentésnek sem utolsó. Lehet édes vagy sós, előbbiből a gyümölcsös-vaníliás, utóbbiból pedig a sajtos-zöldfűszeres a kedvencünk. 

 

Hogyan készül? 

Egyáltalán nem bonyolult dolog összedobni egy finom felfújtat, így kezdő konyhatündérek is bátran nekiállhatnak. Egy kivajazott sütőtálba beleszórjuk a kisebb darabokra vagy szeletekre vágott péksüteményt, majd jól meglocsoljuk tojásokkal és fűszerekkel elkevert tejjel vagy tejszínnel. A tetejére – vagy a péksüti közé – szórhatunk gyümölcsöket, aszalványokat, olajos magokat vagy éppen sonkakockákat és sajtot. Mehet is a sütőbe, alufólia alatt kb. ¾ óra kell egy sütőtálnyi adagnak. 

 

Milyen kenyérfélékből készíthetjük el?

Általánosságban elmondható, hogy szikkadt kenyérre, péksüteményre lesz szükségünk, de erre később még visszatérünk. Választhatunk kenyeret, kalácsot, zsemlét, kiflit, croissant-t, sőt kakaós csigát is. Ha sós felfújtat sütünk, természetesen sós péksütemény kerüljön a tepsibe! 

 

Szikkadt vagy sem? 

Ha élesztős kenyereket, péksüteményeket használunk, jó, ha megvárjuk, amíg kissé megszikkadnak, vagy rá is segíthetünk a folyamatra egy kis pirítással. Viszont ha kovászos kenyérféléket választunk, nem kell várnunk arra, hogy megszáradjanak, frissen is nyugodtan felhasználhatók. 

 

Melyek a további előnyök? 

Nem csupán a szikkadt-nem szikkadt vonalon győz kiütéssel a kovászos kenyér, hanem tápláló, sűrű textúrája is csak jót tehet a végeredménynek. Szépen felszívja a tojásos-tejes keveréket, de nem mállik szét – igen, még frissen se –. És az ízét se feledjük: kellemes savanykás aromája nem csupán a sós felfújtaknak áll jól, az édes ízeket is szuperül kiegyensúlyozza. 

 

Kedvenc receptjeink 

Meggyes-fűszeres croissant-felfújt

Sonkás kalácsfelfújt 

Csokis-almás croissant-felfújt 

Édes kalácsfelfújt

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kenyérteszt: a kovászos vagy a fehér az egészségesebb?

Kenyérteszt: a kovászos vagy a fehér az egészségesebb?

Egy tudományos kísérlet most megmutatta

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!