
Kalácsfelfújt
A friss kalács és croissant mindenki kedvence vajjal, lekvárral, mézzel. De ha már egy kicsit is szikkadt, csak kerülgetjük a kenyértartó dobozban, és sokszor kidobásra ítéljük. Pedig a kissé száraz péksütik a legmegfelelőbbek arra, hogy készítsetek egy nagy tál finom kalácsfelfújtat belőle!
Hozzávalók
6 szelethez- 25 dkg szikkadt péksütemény (ezúttal kalács és croissant vegyesen)
- 4 dl tej
- 4 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 nagy alma
- 10 dkg ananász (friss vagy konzerv)
- 4 dkg vaj
- porcukor és almaszeletek a díszítéshez
Elkészítés
A kalácsot, croissant-t közepes méretű kockákra vágjuk, majd 2 rétegben egy nagyobb méretű sütőtálba szórjuk.
A tejet kikeverjük a tojásokkal, a kétféle cukorral és a fahéjjal. A süteményekre locsoljuk, fél órát állni hagyjuk. Ezután összekeverjük a kockákat (hogy mindenhol érje a tejes keverék), és még fél órát pihentetjük.
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, az ananászt szintén kis kockákra vágjuk. A sütőtálba szórjuk, majd az egész tetejére vajforgácsokat teszünk. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütjük.
Porcukorral és almacikkekkel díszítve tálaljuk, langyosan a legfinomabb!