Így készíts otthon szuperropogós baconchips-et!
2022. April 13.Sok háztartásban mindig lapul otthon a hűtőben egy adag „bacon szalonna”. Érdekes, hogy mi gyakran így hívjuk, hisz az angol „bacon” szó eleve szalonnát jelent. Amit szeletelt baconként veszünk, az kvázi egy szeletelt császárszalonna, azaz pácolt, főtt és füstölt sertéshúsos szalonna. Bőr nélküli és vékonyra szeletelt vagy csíkokra vágott. Sokféleképpen használjuk fel, de az egyik legnagyobb kedvenc a baconchips. Isteni krémlevesek tetejére, hamburgerhez, hot doghoz, reggeli tálra, szendvicsbe és csak úgy magában elropogtatva is. Hogyan tudunk tökéletesen roppanós baconchips-et készíteni? Nézzük!
Sütőben
Nincs nehéz dolgunk, csak arra kell figyelni, hogy a baconból távozó zsiradék ne a sütő aljára folyjon ki. Fogunk 2 tepsit, ami egymásba illeszthető. Megfogjuk az elsőt, sütőpapírt helyezünk rá, majd egymás mellé – nem túl sűrűn – ráfektetjük a szeletelt bacont. Tetejére megy a következő sütőpapír, és a másik tepsit ráhelyezzük. Az a lényeg, hogy a 2 tepsi között csak nagyon kis hely legyen, vagy ne is legyen, így a sütőpapírral együtt a bacont összenyomják, és sülés közben a hús lapos marad, a zsír pedig szépen kisül belőle. Ehhez 160-180 fokos hőmérsékletre melegítsük elő a sütőt, már a melegbe toljuk be a tepsiket, és így kb. 15-20 perc alatt elkészül a baconchips. Süthetjük sütőben úgy is a szeleteket, hogy nem tesszük rá a tetejére a második tepsit, így nem lapos, hanem pöndörödött verziót kapunk.
Mikróban
Nem ez lesz a leginkább sercegésmentes megoldás! Két módon készíthetünk a mikróban baconchips-et. Az egyik, hogy alulra teszünk egy tányért, amely felfogja a kifolyt zsírt. Erre teszünk egy magasított tálat, amire egymás mellé felpakoljuk a szalonnaszeleteket úgy, hogy befelé és kifelé is kényelmesen lógjanak. 1-2 perc alatt, 700-800 Watton megsütjük. A másik, hogy egy tálra teszünk papírszalvétát, rátesszük fektetve a bacont, letakarjuk egy másik papírszalvétával, és így mikrózzuk meg. A papírszalvéta felfogja a fröccsenő cseppeket.
Tudtad? A baconnek még egyháza is van
Serpenyőben
A ropogós bacon titka, hogy a zsír jól kisül belőle, és nem abban sül sokáig. Ezért serpenyőben egyszerre 1 vagy maximum 2 szeletet érdemes sütni közepes lángon, hogy ne álljon a sok zsírban. Mindig, amikor átsütjük és készen van, ki kell a serpenyőből önteni a zsírját, és száraz serpenyővel folytatni a következő adagot. Mivel könnyen kicsap és minden zsírcseppes lesz a serpenyő körül, érdemes lefedni, de nem légmentesen, hanem csak egy kifröccsenésgátlóval.
Kapcsolódik:
Meddig tárolható otthon a bacon? Így vehető észre, ha megromlott a hús