Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sokunk kedvence a garantáltan unalommentes thai konyha

2021. July 21.

Nem titok, hogy nagy kedvencem az ázsiai konyha. Az ázsiai konyhaművészet szerves részét képezi a thai konyha is, nem csak az indiai vagy kínai. Szintén több ezer éves hagyományokon alapszik, hatással volt rá a japán és a kínai gasztronómia is. Étteremből még viszonylag kevés van az országban, de azért már lehet jókat enni itthon is, ismerkedni az ízvilággal. Sőt, ha otthon támad kedvünk főzni, a különlegesebb alapanyagok is beszerezhetőek most már. Ehhez még nem elég leszaladni a sarki kisboltba, de speciális fűszerboltokban és időnként nagyáruházak polcain megtalálhatjuk azt, amire szükségünk van.

A thai konyha alapanyagokban nagyon széles spektrumot ölel át. Mint az ázsiai országokban általában, Thaiföldön is az egyik legismertebb és legnépszerűbb alapélelmiszer a rizs. Szeretik a tésztákat is, jellemzően a rizstésztát. Ezen kívül rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, gombaféléket, csírákat (mint például a mungóbab vagy szójababcsírát), továbbá különféle húsokat és izgalmas fűszereket használnak. Fűszerek közül legnépszerűbb a chili, a koriander, a galanga gyökér, a gyömbér, a bazsalikom, a citrom és a lime, az ázsiai citromfű és a curry paszta. Meg kell említenem még a kókusztejet is. Fenséges ízt ad az ételeiknek. Ezen alapanyagok kombinációját olyan jó arányban találják meg, hogy az étkeik rendkívül egészségesek, táplálóak és finomak lesznek. 

Néhány külön szót érdemel a galanga gyökér. Talán ez az a fűszer, amelyről még kevesen hallottak. A gyömbérfélék családjába tartozik, íze nagyon hasonlít a gyömbérhez egy kis borsos és citrusos ízhatással felvértezve. Nyersen a legjobb elhasználni, a porrá őrölt verzió már nem azt az ízélményt biztosítja. Magas a vitamin- és vastartalma, gyulladáscsökkentő hatása is van. Illetve hasonlóan a gyömbérhez, segíti a hányinger leküzdését, és megfázásos időszakban is nagy segítség.

Thaiföld street food, azaz utcai főzés nélkül elképzelhetetlen. Főként a piacokon érhetőek el az étkezési standok, itt mindenféle étel közül választhatunk. Étlapjuk bővelkedik levesekben, híres levesük pl. a Tom kha gai, ami egy kókusztejes csirkeleves, vagy a tom yum leves is népszerű, ami egy savanykás ízvilágú forró leves. Rengeteg egytálételük van, ilyen az úgynevezett pad thai, aminek az alapja rizs vagy valamilyen tészta, ehhez kerülnek a zöldségek, húsok, csírák, fűszerek. Ezeket gyorsan, pirítva sütik össze jellemzően wokban. Van többféle curryjük is. Különböző fűszerezésű csirkenyársaik vagy sertés- és marhahúsaik is vannak, ezek neve a satay. Egytálételeikbe és azon kívül is előszeretettel használják a tenger gyümölcseit. Nem vetik meg a desszerteket sem, ezek alapja szintén lehet a rizs, a kókusz vagy akár a mangó is.

Thaiföldön evőeszközökkel vagy kézzel étkeznek, az evőpálcika itt nem jellemző.

Mindenféleképpen meg kell említeni a rovarokat is. A thai konyhában bizony fogyasztják a ropogósra sült tücsköket és egyéb rovarokat is. Ízlések és pofonok.

Aki már rajongó, az vágjon bele az otthoni főzésbe is, kisebb rutinnal menni fog már. Aki még nem ismeri a konyhát, legalább egyszer próbálja ki. Kötelező elem a gasztronómiában! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!