Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Praktikák a húsvéti sonka megvásárlásához és elkészítéséhez

2019. április 18.

A húsvéti menü kihagyhatatlan része a sonka, és bár – ha főzzük – hosszadalmas az elkészítése, bonyolultnak szerencsére nem nevezhető. Nézzük, mire kell ügyelnünk a megvásárlásánál és elkészítésénél, hogy igazán fejedelmire sikerüljön az ünnepi lakoma.

 

Milyen sonkák vásároljunk?

Az alapvető típusokat tekintve 3 különböző fajta sonka közül választhatunk az üzletekben.

Szárított – ezek a sonkák általában mély rózsaszín színűek, és további főzés nélkül is fogyaszthatóak. Természetesen ha szeretnénk, meg is főzhetjük.

Szárított és füstölt – nálunk talán a leggyakrabban előforduló fajta, gyakorlatilag ugyanaz, mint a szárított, csak még meg is füstölik a húst.

Friss sonka – minden esetben meg kell főzni fogyasztás előtt, színe és állaga ugyanolyan, mint a sertéshúsnak a hentespultban, kevésbé elterjedt típus.

Ha a sonka címkéjén szerepel, hogy szárított vagy füstölt a termék, akkor úgy, ahogy megvettük, már szeletelhetjük is, és tehetjük ki az ünnepi asztalra.

 

Mennyit vegyünk?

Személyenként nagyjából 150-200 gramm sonkával számoljunk egy étkezéshez, ennek tükrében válasszuk ki a boltban, hogy mekkora darabra lesz szükségünk.

 

Új szokások

Ha követni szeretnénk a sonkatrendeket, van pár új szokás, amely a húsvéti sonka elkészítésével kapcsolatban hazánkban is kezd elterjedni. Ilyen például az, amikor a sonka valamilyen ragacsos, édeskés bevonatot, mázat kap, ehhez legtöbbször mézet, esetleg juharszirupot használnak.

 

Így főzzük meg!

Ha belevágunk a sonkafőzésbe, ráadásul maradunk a klasszikus módszernél, hosszabb elkészítési idővel kell számolnunk. Viszont egy biztos: megéri a ráfordított időt. A főzés előtti este áztassuk hideg vízbe a sonkát, másnap szűrjük le, és tegyük fel főni egy nagy lábasban, természetesen friss vízben. Fontos, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Alapszabály, hogy a sonkát annyi órán át érdemes főzni, ahány kilós, de nem árt néha villával beleszúrva ellenőrizni az állagát.

A főzővizet jól ízesítsük be! Mehet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, szemes bors, sőt csili is, ha szeretjük. És ha elkészült a sonka, ki ne dobjuk az ízes levet! Levesekhez, húsvét utáni maradékmentéshez tökéletes lesz!

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogyan hasznosítsuk a húsvétról megmaradt sonkát?

Hogyan hasznosítsuk a húsvétról megmaradt sonkát?

A sonka nem olcsó mulatság, és jobbára azt is megtanultuk anyánktól, nagyanyánktól, hogy ételt márpedig ki nem dobunk, úgyhogy nézzük, hogyan hasznosíthatjuk az ünnep elmúltával a húsvéti asztal elmaradhatatlan és ikonikus szereplőjét, a sonkát.
Sonkával okosabban

Sonkával okosabban

Húsvét előtt sokunknak fejtörést okoz, milyen sonkát vegyünk, hol vásároljuk meg, mire figyeljünk oda a sonka kiválasztásakor. Ehhez adunk némi segítséget, ugyanis a sonkavásárlás egyáltalán nem nehéz feladat, ha az ember tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!