Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Praktikák a húsvéti sonka megvásárlásához és elkészítéséhez

2019. április 18.

A húsvéti menü kihagyhatatlan része a sonka, és bár – ha főzzük – hosszadalmas az elkészítése, bonyolultnak szerencsére nem nevezhető. Nézzük, mire kell ügyelnünk a megvásárlásánál és elkészítésénél, hogy igazán fejedelmire sikerüljön az ünnepi lakoma.

 

Milyen sonkák vásároljunk?

Az alapvető típusokat tekintve 3 különböző fajta sonka közül választhatunk az üzletekben.

Szárított – ezek a sonkák általában mély rózsaszín színűek, és további főzés nélkül is fogyaszthatóak. Természetesen ha szeretnénk, meg is főzhetjük.

Szárított és füstölt – nálunk talán a leggyakrabban előforduló fajta, gyakorlatilag ugyanaz, mint a szárított, csak még meg is füstölik a húst.

Friss sonka – minden esetben meg kell főzni fogyasztás előtt, színe és állaga ugyanolyan, mint a sertéshúsnak a hentespultban, kevésbé elterjedt típus.

Ha a sonka címkéjén szerepel, hogy szárított vagy füstölt a termék, akkor úgy, ahogy megvettük, már szeletelhetjük is, és tehetjük ki az ünnepi asztalra.

 

Mennyit vegyünk?

Személyenként nagyjából 150-200 gramm sonkával számoljunk egy étkezéshez, ennek tükrében válasszuk ki a boltban, hogy mekkora darabra lesz szükségünk.

 

Új szokások

Ha követni szeretnénk a sonkatrendeket, van pár új szokás, amely a húsvéti sonka elkészítésével kapcsolatban hazánkban is kezd elterjedni. Ilyen például az, amikor a sonka valamilyen ragacsos, édeskés bevonatot, mázat kap, ehhez legtöbbször mézet, esetleg juharszirupot használnak.

 

Így főzzük meg!

Ha belevágunk a sonkafőzésbe, ráadásul maradunk a klasszikus módszernél, hosszabb elkészítési idővel kell számolnunk. Viszont egy biztos: megéri a ráfordított időt. A főzés előtti este áztassuk hideg vízbe a sonkát, másnap szűrjük le, és tegyük fel főni egy nagy lábasban, természetesen friss vízben. Fontos, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Alapszabály, hogy a sonkát annyi órán át érdemes főzni, ahány kilós, de nem árt néha villával beleszúrva ellenőrizni az állagát.

A főzővizet jól ízesítsük be! Mehet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, szemes bors, sőt csili is, ha szeretjük. És ha elkészült a sonka, ki ne dobjuk az ízes levet! Levesekhez, húsvét utáni maradékmentéshez tökéletes lesz!

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!