Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan olvasszuk ki a fagyasztott halat?

2021. May 8.

A fagyasztott tengeri halfilé vagy hekk olcsó, és az év minden időszakában elérhető választás, ha halas ebédet vagy vacsorát tervezünk. Általában a szupermarket fagyasztójából kerül a kosarunkba, vásárlás után pedig legtöbbször mi is bedobjuk a mélyhűtőbe.

Kiolvasztáskor vegyük figyelembe az alapvető élelmiszerbiztonsági szempontokat, azaz próbáljuk minimalizálni a halhúson megjelenő baktériumokat, amelyek akár súlyos ételmérgezést is okozhatnak. Két elterjedt módszer létezik a hal kiolvasztására, döntsünk az alapján, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre. 

 

A hűtőszekrényben

A lehető legjobb módszer, ha egy éjszakát szánunk a kiolvasztásra. Tegyük a halat a fagyasztóból a hűtőbe, rakjunk alá egy tányért. Ha vákuumcsomagolt, még levet sem fog ereszteni. A nem vákuumcsomagolt hal esetén érdemes beruházni pár jól záródó zacskóra, ezeket többször is használhatjuk. Azért ez az ideális módszer, mert a hal sosem lesz annyira meleg, hogy a baktériumok elkezdjenek szaporodni a felületén. Hátrány, hogy bizony tervezést és előkészítést igényel.

 

Hideg vízben

Szintén szuper módszer, ráadásul gyorsabb is. A becsomagolt fagyott halat tegyük egy tálban a mosogatóba, majd töltsük fel vízzel, és folyassunk is rá folyamatosan. Fontos, hogy hideg vízzel végezzük a műveletet, ne meleggel, és semmiképpen se forróval. Mivel a hideg víz teljesen körbeveszi a halat, gyorsabban kiolvasztja, mint a hűtő hideg levegője, kb. 30 percre lesz szükségünk. A módszer hátránya, hogy csak olyan fagyasztott halnál alkalmazható, amely légmentes csomagolásban van.

 

Hogyan ne álljunk neki a kiolvasztásnak?

A meleg víz és a pulton történő kiolvasztás egyaránt rossz ötlet. Nemcsak a bacik szaporodhatnak el, hanem a meleg víztől a hal minősége is romlani fog. A lehető legrosszabb a mikrósütő kiolvasztó funkcióját választani. A mikró ugyanis egyenetlen módon melegíti fel a halat, így egyes részei megfőhetnek, más részei pedig fagyosak maradhatnak.

 

Mitől lesz kásás a fagyasztott hal?

Egyik oka az, ha kiolvadás közben túl sok vizet szív fel hal – például folyó víz alatt, vízáteresztő csomagolásban. Egy másik magyarázat az lehet, hogy a hal több millió sejtből áll, és ezekben a sejtekben folyadék van. Amikor a halat lefagyasztjuk, a folyadék is megfagy. Ha a fagyasztási folyamat túl lassú, jégkristályok keletkeznek, amelyek roncsolják a sejtfalakat. Az így fagyasztott, majd kiolvasztott hal szintén kásás állagú lesz.

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fagyasztott vagy friss?

Fagyasztott vagy friss?

A fagyasztott valóban friss vagy ez naiv gondolat? Horvát Sára utánajárt
A legjobb módszerek, ha gyorsan kell kifagyasztanod az ételt

A legjobb módszerek, ha gyorsan kell kifagyasztanod az ételt

Elfelejtettél valamit kivenni a fagyóból, pedig abból készülne a mai ebéd. Ismerős a szitu? Mutatjuk a megoldást! 

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!