Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Idén sem marad el a húsvét! 3 tipp a kiegyensúlyozott ünnepért

2021. March 27.

Az idei év nem a nagy rokonlátogatásokról fog szólni, legtöbben szűk családi körben ünneplünk majd. A koronavírus-járvány miatt a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosabb, mint valaha, a húsvéti sonka-kalács hegyek között is tartsuk szem előtt az egészséges étkezés szempontjait! Ehhez adnak tippeket a Rama szakértői.  

 

Szó szerint kéznél a megoldás – alkalmazd az ökölszabályt! 

Sütemények, majonézes kukorica, főtt sonka – a rengeteg ínycsiklandó étel mellett valódi kihívás tartani az egészséges étrendet. Nem kell lemondanunk egyetlen finom fogásról sem, viszont fontos, hogy az étkezések során odafigyeljünk a megfelelő arányokra. Hasznos technika, ha a kezünket vesszük alapul az egyes mennyiségek meghatározásakor: így könnyen kiszámíthatjuk mérleg nélkül is azt az 1-2 adagot, amit az adott ételcsoportból célszerű elfogyasztani. Kerüljön a tányérra ökölnyi mennyiségű gabona, nyers zöldség vagy gyümölcs, párolt zöldség, köretekből 1 maréknyi szükséges; húsból, halakból 1 tenyérnyi; zsírból, olajokból 1 ujjbegynyi; sajtból, tejfölből pedig elég egy hüvelykujjnyi egy-egy étkezés alkalmával. 

 

Olvasd el az apró betűs részt! 

Húsvétkor olyan élelmiszerek is a kosarunkba kerülhetnek, amelyeket egy átlagos napon nem vásárolnánk meg. Ha nem „rutinból” vásárolunk, könnyen megvehetünk olyasmit, ami illeszthető be például a speciális diétánkba, vagy tartalmaz egy számunkra veszélyes allergént. A vegetáriánus, laktózmentes vagy más speciális étrendet folytatóknak különösen fontos, hogy megnézzék az egyes termékek összetevőit, hiszen könnyen előfordulhat, hogy számukra nem megfelelő hozzávalók is megtalálhatóak benne. Vásárláskor mindig figyeljünk oda, olvassuk el a címkéket, hogy olyan természetes, fenntartható élelmiszereket, köztünk margarint válasszunk, amelyek beilleszthetőek az étrendünkbe. A Rama margarinok például 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak.

 

Hasznosítsd a maradékot! 

Húsvétkor gyakori a maradék, hiszen kis adagot semmiből sem lehet készíteni, így sajnos az elkészült fogások egy része végül a szemetesben landol. Annak érdekében, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert, már a vásárlásnál, előkészületeknél gondolkodjunk előre, és mérjük fel, hogy biztosan szükség van-e például egy ötödik süteményre. A megmaradt alapanyagokból pedig egy kis kreativitással – és persze az élelmiszerbiztonság szem előtt tartásával  – újabb izgalmas fogásokat készíthetünk: a főtt burgonyát felhasználhatjuk medvehagymás pogácsához; a maradék raguból, húsokból, leveszöldségekből egy kis margarinnal összekeverve izgalmas szendvicskrémet készíthetünk; a száraz brownie pedig remek alapja lehet egy pohárkrémnek, sütinyalókának. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!