Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit kezdjünk a húsvéti maradékokkal? Sonka, tojás és kalács: mind újrahasznosíthatók!

2019. április 24.

Valljuk be: hajlamosak vagyunk az ünnepekre túl sok ételt készíteni. Süssünk plusz egy kis kalácsot, készüljön hozzá még egy adag főtt tojás, sőt a bejgli sem egy megvetendő dolog. Aztán húsvét után csak pislogunk, hogy mennyi minden megmaradt. Aggodalomra semmi ok, a legtöbb húsvéti fogás remekül újrahasznosítható.

 

Kalács

A szikkadt kalácsmaradék szinte új életre kel, ha kalácsfelfújtat vagy kalácspudingot készítünk belőle. Egy fél szikkadt kalácsot szeleteljünk vagy kockázzuk fel, és rendezzük el egy vajjal kikent tepsiben. 4 nagy tojást keverjünk ki fél l tejjel, majd locsoljuk meg az eleggyel a kalácsot. Készíthetjük édesen és sósan is a kalácsfelfújtat. Az édes verzióhoz adjunk a tejhez cukrot, vaníliás cukrot, a sóshoz pici sót, borsot, fűszereket és parmezán sajtot. Az édeshez gyümölcsöket, a sóshoz vörös- és fokhagymán pirított zöldségeket is adhatunk. A tetejükre dobáljunk vajkockákat, majd mehet a tepsi 170 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 45-50 percre. Érdemes letakarni, hogy a teteje ne égjen meg. Langyosan a legfinomabb!

Ha a kalács reménytelenül megszikkadt, még mindig készíthetünk belőle morzsát. Sós morzsával panírozhatunk, az édes morzsa pedig nagyon jól felhasználható például túrógombóchoz.

 

Sonka

Ha a sonka főzőlevét nem dobtuk ki, épp itt az ideje felhasználni. Tökéletes alaplé lesz levesekhez vagy currykhez. A maradék sonka felkockázva mehet sós rétesekbe vagy leveles süteményekbe. A sonkát le is darálhatjuk, majd összekeverhetjük krémsajttal, mustárral, majonézzel és fűszerekkel, isteni melegszendvicskrém lesz belőle. Maradt némi torma is? Tegyük bele a krémbe!

 

Tojás

A főtt tojás egyáltalán nem unalmas alapanyag! Készíthetünk belőle töltött tojást, persze így húsvét után nem szükséges a klasszikus ízekhez nyúlnunk, megtölthetjük például avokádós tojáskrémmel. Felkockázva lehet belőle tojássaláta tejföllel, mustárral, majonézzel, ha pedig összetörjük, kész is a tojáskrém. A főtt tojásokat beburkolhatjuk darált hússal, majd kisüthetjük olajban, illetve olyan egyszerű ételekben is elrejthetjük, mint a rakott burgonya.

 

Sütemények

Sokan készítenek bejglit húsvétra. A maradék pár szeletet vágjuk kis kockákra, majd készítsünk pohárdesszertet mascarponés-tejszínes krémmel és gyümölcsökkel. A linzer hasonlóan finom pohárkrémben, vagy vajjal összemorzsolva crumble, azaz morzsasüti tetejére is kerülhet. A megunt csokinyulakat pedig dobjuk csak a habüstbe, vízgőz fölé, csokibevonónak tökéletesek lesznek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.