Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Koffeintablettát bekapni kávé helyett - szentségtörés, vagy praktikus dolog?

Egyáltalán biztonságos így felpörgetni magunkat?
2021. október 15.

Főleg azok igénylik a koffeint, akik állandóan rohannak. De ha nincs türelmük a szeszélyes kávéfőzőkhöz, vagy hogy sorban álljanak egy csésze fekete nedűért – amit aztán jól magukra tudnak önteni – akkor a táskájukban nem baj, ha meglapul egy adag koffeintabletta. Vagy mégsem olyan jó ötlet ez?
Ezek a kis pirulák könnyen beszerezhetőek és hordozhatóak, emellett olcsók is, és még a laktózmenteseknek sem okoznak gondot. Nem csak a reggeli ébredésnél hozhatnak azonnali eredményt, de ha például éjszakázni kell, akkor is készségesen feldobnak. A központi idegrendszert stimuláló bogyók élénkítenek, a bennük lévő, 100 vagy 200 milligramm hatóanyag lehet szintetikus és természetes eredetű is. Egy bögre kávéban akár 340 milligrammig is felmehet ez az érték, de az alumínium dobozos kólában a főzött italénak csak a tizede rejlik.
Az egyébként kalóriamentes tablettában találhatóak inaktív összetevők is: emulgeálószerek, színező anyagok és térfogatnövelők is; és talán van, akinek ez jobban bejön, mint a keserű kávé, amit nem árt édesíteni, plusz valamilyen tejjel csúszhat még jobban. Ráadásul a feketeleves ivása az emésztőrendszert is irritálhatja, ami akár gyomorégéssel is járhat. A gyomorból és a vékonybélből felszívódó italnak 15 perc is kell, hogy hasson, míg a pirulából a koncentrált koffein hamarabb bekerül a véráramba.
Ami a tabletta ellen szól, hogy például a teában található L-theanin, ami megvéd a koffein mellékhatásaitól. A túl sok koffein a gyomrot és a szívet is izgathatja, alvászavar és még számos kellemetlenség léphet fel, attól függően, hogy valaki mennyire érzékeny erre az anyagra. Egy egészséges felnőtt számára a biztonságos adag 400 milligramm volna, mely 4-5 csészének felel meg. 1200 egységnél, főleg gyors bevitel esetén már rosszullét, hányás, reszketés és roham is jelentkezhet. Illetve további rizikó, ha más serkentőszert is alkalmaztunk: sajnos az energiaitalok ebben egy új fejezetet nyitottak.

Perzsa

Forrás: health.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mit ér a kávé, ha koffeinmentes?

Mit ér a kávé, ha koffeinmentes?

Csak azért issza a kávét, hogy felébredjen reggel? Hogy elkezdődjön a délelőtt? Kávéfüggő, de a túlzott koffeinbevitel miatt napi ötnél kényszerűségből megáll? Nagy Zsolt kávészakértő segítségével mi most bebizonyítjuk, hogy a koffeinmentesnek is van létjogosultsága.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!