Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mosogatógépet használsz? Erre figyelj a mosogatószerekkel kapcsolatban!

2021. August 17.

Sokféle gépi mosogatószer közül választhatunk. Van por és gél állagú, és vásárolhatunk rendkívül praktikus tablettákat is. Ez utóbbiak esetén előre kiporciózzák számunkra a szükséges mennyiséget, és több olyan fajtájuk is kapható, ami „minden az egyben” tabletta, azaz nem kell mellé külön öblítő- és vízkőoldószert beszereznünk. Bármelyik mellett is döntünk, létezik néhány szabály, amelyet használatuk során érdemes betartanunk.

 

1. Ne közvetlenül a mosogatógépbe tegyük

Éppen úgy, ahogy a mosógépben, a dobban a mosószert sem a ruhákra öntjük, úgy a mosogatógép tablettának is megvan a maga kis fakkja a gépben, ahová be kell helyezzük. Ugyan nem okozunk kárt, ha nem oda tesszük, de az edényeink sem lesznek teljesen tiszták, mivel a tabletta idő előtt fel fog oldódni, és nem fogja tudni kifejteni a hatását.

 

2. Ne nyúljunk nedves kézzel a tablettához

Ezek a tabletták nedvesség hatására kezdenek oldódni, bizonyos fajták elég hevesen. Nemcsak elpazaroljuk a tablettát, hanem feltakarítani sem lesz egyszerű. Sok tablettát vékony, celofán jellegű réteggel vonnak be, ez segít megakadályozni a hasonló baleseteket.

 

3. Tároljuk megfelelően

Az összes por állagú mosó- és mosogatószerre igaz, hogy minél szárazabb helyen érdemes tárolni, különben egy szép nagy tömbben láthatjuk viszont a mosogatószerünket, amit szinte csak vésővel tudunk majd megbontani.

 

4. Ne használjunk túl sokat egyszerre

Itt is ugyanúgy érvényesek a mosószereknél megszokott szabályok: a túl sok árt. Tisztítószer maradványok lehetnek az edényeinken, és a mosogatógépnek sem használ, ha eltúlozzuk a mennyiséget.

 

5. Ne használjunk kézi mosogatószernek

Nemcsak azért létezik külön gél állagú gépi és kézi mosogatószer, hogy több pénzt el lehessen kérni a gépiért. A gépi nem fog annyira habzani, mint a kézi, így ha kézi kerül a gépbe, akkor könnyen habparti lehet a konyhánkban, a gépiből pedig rengeteget elpazarolnánk, ha kézi mosogatásra használnánk.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!