Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vargabéles rétes ribizliöntettel

Vargabéles? Rétes? Tudunk még jobbat: kombináld a kettőt!
2021. október 3.

A klasszikus vargabéles-alap rétesként megsütve és gyümölcsöntettel tálalva izgalmas együttest alkot.

Hozzávalók

2 rúdhoz
  • A réteshez:
  • 8 réteslap
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cérnametélt vagy spaghettini (vékonyabb a spagetti tésztánál)
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint
  • olaj a réteslapok megkenéséhez
  • Az öntethez:
  • 20 dkg ribizli
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • cukor ízlés szerint
  • víz

Elkészítés

 

A tésztát forró, sós vízben kifőzöm és félreteszem hűlni. A tojást kettéválasztom, a sárgáját a cukorral kikeverem, a túrót beletöröm, hozzáadom a vaníliás cukrot, ráreszelem a citrom héját, hozzáadom a tejfölt, és az egészet alaposan összekeverem. A végén belekerül a mazsola és a kihűlt tészta is. A tojásfehérjét felverem, és nagyon óvatosan, pár kavarással a tésztás elegyhez keverem. 

Egy tepsit kiolajozok. 4 réteslapot egymásra helyezve megolajozok. Az egyik oldalára kanalazom a tésztás töltelék felét. Szépen felcsavarom, végeit begyűröm és úgy teszem a tepsire, hogy a tészta vége alul legyen. Így teszek a másik 4 db réteslappal is. A végén mindkettőt megolajozom. Előmelegített sütőbe tolom, és 200 fokon készre sütöm.

Közben egy lábosban kevés vízzel és ízlés szerint adagolt cukorral a ribizlit felfőzöm. Fontos, hogy leveses legyen, de ne főzzük szét. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverem, majd fokozatosan a forró gyümölcshöz keverem. Gyorsan dolgozok, hogy ne csomósodjon be.

A kész rétest felszeletelem és az öntettel tálalom. Jó étvágyat!

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fügés-fetás focaccia

Fügés-fetás focaccia

Párosítsd sós ízekkel a fügét!
Ajváros kuszkusszal töltött gombafejek

Ajváros kuszkusszal töltött gombafejek

Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora, ráadásul kevés munkával.
Menő sonkás pite egyszerű alapanyagokból

Menő sonkás pite egyszerű alapanyagokból

Egyszerű hozzávalókból nagyon-nagyon finomat? Igen! Ez a pite az egyik kedvencünk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.