Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fügés-fetás focaccia

Párosítsd sós ízekkel a fügét!
2021. August 26.

Az édes fügéhez rendkívül jól illenek a sós ízek. Csodás párost alkot a feta sajttal, ami a készítéséből adódóan sós. Egy focaccia alapra helyezve őket mesés reggeli vagy vacsora készíthető.

Hozzávalók

4 személyre
  • A tésztához:
  • 25 dkg fehér búzaliszt (lehet pizzaliszt is)
  • 1/2 tasak szárított élesztő
  • 0,5 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • A feltéthez:
  • 8 szem füge
  • 10 dkg feta sajt
  • friss bazsalikom
  • néhány evőkanálnyi olívaolaj

Elkészítés

 

A tészta hozzávalóit begyúrom – akár géppel –, és duplájára kelesztem. Nem baj, ha kissé lágyabb. A focaccia tésztáját én olajosan kezelem, nem lisztesen. A kelesztő tál alját kiolajozom, beleteszem a tésztát, lefedem, hogy ne száradjon ki, és úgy teszem félre keleszteni.

Egy hőálló tálat előkészítek (esetemben 23×30 cm-es), és alaposan kikenem olívaolajjal. A fügéket megtisztítom és felnegyedelem. A bazsalikomleveleket is előkészítem. A sütőt előmelegítem 300 °C-ra, vagy ha nem tud annyit a sütő, akkor a lehető legmelegebbre. A sütőrácsot a felső harmadba helyezem, oda fogom tenni a sütnivalót.

Amikor a tészta megkelt, kiszedem a tálból, és úgy olajosan, kézzel széthúzogatom. Beleteszem a tálba, ott elegyengetem. Ujjaimmal megnyomkodom, egyrészt töltse ki a tálat, másrészt legyen jó dimbes-dombos. Kézzel rámorzsolom a feta sajtot, egy kevés aprított bazsalikommal megszórom, majd ráhelyezem a negyedelt fügéket. Meglocsolom olívaolajjal. Mehet be a forró sütőbe. Akkor kész, ha a széle szépen megpirult.

Miután kivettem a sütőből, félreteszem hűlni, és frissen még szórok rá bazsalikomot.

Jó étvágyat!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ajváros kuszkusszal töltött gombafejek

Ajváros kuszkusszal töltött gombafejek

Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora, ráadásul kevés munkával.
Menő sonkás pite egyszerű alapanyagokból

Menő sonkás pite egyszerű alapanyagokból

Egyszerű hozzávalókból nagyon-nagyon finomat? Igen! Ez a pite az egyik kedvencünk.
Kínai keles pulykakebab

Kínai keles pulykakebab

Próbáltad már így a kebabot?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!