Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Calzone sonkával, olajbogyókkal

Dagaszt, keleszt, tölt, formáz – kész is a hajtott pizza!
2021. március 3.

Szeretem a calzonét: kívül ropogós, belül puha, kedvünkre váltogathatjuk a tölteléket, és még hidegen, gyors ebédnek sem utolsó. 

Hozzávalók

4 darabhoz
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • kb. 3 dl langyos víz
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis konzerv (14 dkg-os kiszerelés) sűrített paradicsom (18-20%-os)
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű

  • 10 dkg magozott, fekete és zöld olajbogyó vegyesen
  • 15 dkg sonka
  • 20 dkg mozzarella
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

 

A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és mindegyiket pár mm vékony körré nyújtjuk. Közben az olívaolajon megfuttatjuk a lereszelt fokhagymát, és pár perc alatt összefőzzük a paradicsommal, a kakukkfűvel és kevés sóval. 

Megkenjük a paradicsommal a tésztakorongokat úgy, hogy körben 1 cm-t szabadon hagyunk. Alsó felükre halmozzuk a felkarikázott olajbogyókat és a kis kockákra vágott sonkát, majd rámorzsoljuk a mozzarellát.

Az üresen hagyott tésztaszéleket kissé bevizezzük, majd a töltelékkel fedett részre hajtjuk. A széleket összenyomjuk, felhajtogatjuk, majd a calzonékat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és további 15 percet kelesztjük. Tetejüket pár helyen megszurkáljuk vagy bevagdossuk, és 210 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres sült karfiol

Fűszeres sült karfiol

Zárd a telet ezzel az ízletes fogással!
Babos hússaláta

Babos hússaláta

Ebben a laktató salátában tuti nem lesz száraz a karaj!
Leveles napocska

Leveles napocska

Paradicsomos-zöldfűszeres töltelékkel, sajttal. Szuper választás egy nasizós estére!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.