Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Leveles napocska

Paradicsomos-zöldfűszeres töltelékkel, sajttal. Szuper választás egy nasizós estére!
2021. február 18.

Kerekre nyújtott leveles tésztából könnyű napocskát formázni. Én viszont legtöbbször téglalap alakú, sütőpapírra feltekert tésztát szoktam vásárolni, és nem szeretem kidobni a felesleget, így ebből a formából is el szoktam készíteni ezt a sütit. Pár vágás az egész, egyáltalán nem bonyolult! 

Hozzávalók

1 süteményhez
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 dkg sűrített paradicsom
  • pár bazsalikom- és rozmaringlevél

  • 1 csomag hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés)
  • 3 dkg magozott, fekete olajbogyó
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 kis tojás a kenéshez

Elkészítés

 

Egy kis lábasban, a felhevített olívaolajon megfonnyasztjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a finomra aprított zöldfűszereket és egy kevés sót. 1-2 percet főzzük.  

A leveles tésztát kitekerjük (felhasználás előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből), és keresztben kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük a paradicsommal, rászórjuk az apróra vágott olajbogyókat és a lereszelt sajtot. Rátesszük a másik tésztafelet, így egy négyzethez közelítő formát fogunk kapni. Óvatosan összenyomkodjuk, és lekenjük felvert tojással. 

Jön a formázás, ehhez a tésztát áttesszük arra a sütőpapírral bélelt tepsire, amin sütni fogjuk. A két vízszintes oldalt (felőlünk nézve a tészta alsó és felső oldalát) középen bevágjuk úgy, hogy a vágások ne érjenek össze, középen maradjon egyben egy rész (függőleges vonalak az ábrán). Ezután a 4 sarkot is bevágjuk közép felé haladva (átlók az ábrán). Végül pedig a tészta (felőlünk nézve) két oldalát is bevágjuk középen (vízszintes vonalak az ábrán). Az így kapott „ágakat” párszor megcsavarjuk, és azokat a részeket, amin nincs kenés, még lekenjük a felvert tojással. 

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 18-20 percet sütjük, önmagában vagy plusz mártogatóssal tálalhatjuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Baconös-borsós rizottó

Baconös-borsós rizottó

A zöldborsó már a tavasz hírnöke!
Császármorzsa

Császármorzsa

Hütte-élmény otthon.
Rumos-tejfölös fánkocskák

Rumos-tejfölös fánkocskák

Gyors fánkok kelesztés nélkül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.