Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mediterrán húsos-zöldfűszeres tészta

Sok-sok friss, mediterrán fűszerrel!
2022. June 10.

Ezt a lassan főtt paradicsomos-fűszeres ragut vegetáriánus módon is elkészíthetitek. De ha szeretnétek, ehhez a recepthez hasonlóan tehettek bele sonkát vagy például kolbászt.

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg kolbász
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál (ízlés szerint, lehet több) tört csilipaprika
  • 2 konzerv (28 dkg) sűrített paradicsom (28-30 %-os)
  • 1 kisebb ág rozmaring
  • 2 ág oregánó
  • 2 ág kakukkfű

  • 15 dkg aszalt paradicsom
  • 10-12 dkg tetszőleges olajbogyó
  • 5 dkg reszelt parmezán vagy grana padano + a tálaláshoz
  • 35 dkg tészta (pl. penne, fusilli, szarvacska stb.)
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

 

Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a kis kockákra vágott kolbászt, és lassú tűzön sütni kezdjük. Hozzáadjuk a megpucolt, finomra aprított vörös- és fokhagymát, majd tovább sütjük. 

Rászórjuk a csilit, mehet hozzá a sűrített paradicsom is, majd a felaprított rozmaring, valamint az oregánó és a kakukkfű lecsipkedett levelei. Megsózzuk, beletesszük a kis kockákra vágott aszalt paradicsomot, öntünk alá kevés vizet, és lassú tűzön, 25-30 perc alatt sűrűre főzzük. Végül belekeverjük az olajbogyókat és a parmezánt is.

Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük (csak éppen al dentére, mert még puhulni fog a serpenyőben is), majd leszűrjük úgy, hogy a főzővizet megtartjuk. 

A ragut fokozatosan felhígítjuk 2-3 merőkanál tészta főzővízzel, közben hozzákeverjük a tésztát is. Hagyjuk besűrűsödni, majd parmezánnal megszórva és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. 

 

Ezt a receptet már próbáltad? 

Lazacpisztráng serpenyős spárgával

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rántottás melegszendvics serpenyőben

Rántottás melegszendvics serpenyőben

Fetával, kolbásszal, vajon sütve. Laktató reggelit keresel? Megtaláltad!
Csirke- és marhagombócok tzatzikivel

Csirke- és marhagombócok tzatzikivel

Mindenki megtalálja a kedvencét!
Omlett mézes-mustáros csirkével

Omlett mézes-mustáros csirkével

Mi már most gondolunk a hétvégi reggelikre!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!