Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Búcsúzzunk könnyed parti falatkákkal az évtől

Nincsen kőbe vésve, hogy a karácsonyi dínom-dánom után a szilveszter éjjel a nehéz, megterhelő ételekről szóljon. A könnyed, pulykahúsos fogások segítenek gyomrunkon, az ügyesen kitalált és kitálalt falatkák pedig a bulit teszik lazábbá. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ilyen újfajta, izgalmas pulykás recepteket ajánl szilveszterre.
2017. December 29.

Ha a szilveszteri menüt könnyű húsféleségekből, sok zöldségből állítjuk össze, a buli közben és másnap is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul legalább ezt az estét sem kell keményen ledolgoznunk januárban az edzőteremben. Mivel az év utolsó napján a vendégeskedés nem a sokfogásos vacsoráról, a szertartásos asztalhoz ülésről szól, hanem a partikról, táncról, érdemes svédasztalra tehető, kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodnunk.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába.

Mutatunk is öt remek vendégváró falatot a szilveszteri bulira:

Hozzávalók

    Elkészítés

    1.Pulykahúsos bruschetta

    Hozzávalók 4 főre:

    8 szelet bagett

    8 kis szelet Gallicoop pulykamell

    40 dkg koktélparadicsom

    1 marék friss bazsalikom

    1-2 gerezd fokhagyma

    só, bors

    olívaolaj

    A kenyeret megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, félretesszük. A húst befűszerezzük és forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kenyérre helyezünk egy-egy húst.  A paradicsomot feldaraboljuk,  és a húsra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk bazsalikommal.

    2.Sonkás vendégváró tekercsek

    4 tortillalap

    1 csomag Gallicoop pulyka mellsonka

    római saláta

    majonéz

    fekete olajbogyó

    paradicsom

    A tortillalapokat megkenjük majonézzel, beterítjük salátalevéllel, sonkával, vékonyra szelt paradicsommal, és feltekerjük.

    3.Cékla saláta

    2 db cékla

    3-4 db alma

    4 db Gallicoop pulyka virsli

    1/2 citrom leve

    1 kávéskanál mustár

    1 dl majonéz

    2 dl tejföl

    1 kávéskanál méz

    só, bors

    A céklát kockára vágjuk, és forrásban lévő vízbe dobva puhulásig főzzük. Amíg megpuhul a cékla, felkockázzuk az almát is, és megfőzzük a virslit. A majonézt kikeverjük a tejföllel, ízesítjük a mustárral, a mézzel, a citrom levével, és a fűszerekkel.

    Ha megpuhult a cékla, leszűrjük, és megvárjuk míg szobahőmérsékletre hűl. Ezután felkockázzuk a virslit, és egy nagy keverőtálba összeforgatjuk a hozzávalókat. Egy órát állni hagyjuk a hűtőben.

    4.Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli

    1 db leveles tészta

    1 ek kecskesajtkrém

    1 doboz szeletelt  Gallicoop Körös pulykamellsonka

    1 tojás

    A tésztából egy nagy kört vágunk ki, és megkenjük a sajtkrémmel. Ráhelyezzük a sonkát, és  4 cikkre vágjuk a kört. Kívülről befelé haladva feltekerjük a csíkokat, és megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben 12 perc alatt aranyabarnára sütjük.

    5.Pulykás lasagna falatok

    1 csomag Gallicoop pulyka darálthús

    1 fej hagyma

    1 fej fokhagyma

    1 ek sűrített paradicsom

    1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv

    Só, bors, oregano

    Olívaolaj

    1 doboz lasagna tészta

    2 x 125 g mozzarella

    A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oreganóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.

    Közben a lasagnalapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére és 20 perc alatt megsütjük. Salátaágyon tálaljuk.

     

    0/5
    Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
    Megosztom barátaimmal

    Szerkesztőink kedvencei

    Szilveszteri sajtgolyók keksztányéron

    Szilveszteri sajtgolyók keksztányéron

    Ha finom sajtos kekszekre tálaljátok a sajtgolyóitokat, sokat egyszerűbben fogyaszthatják majd vendégeitek a szilveszteri buliban. Egyébként is, még több sajt egy partifalatkában csak jó lehet, ugye?
    Habkönnyű szilveszteri pezsgőkrém

    Habkönnyű szilveszteri pezsgőkrém

    Szuperül mutat a szilveszteri svédasztalon, ráadásul ebbe a pezsgőkrémbe főzött tojássárgája kerül, ezért a nyers tojásos desszertektől idegenkedők is bátran fogyaszthatják.
    Szuper szilveszteri trió

    Szuper szilveszteri trió

    Mini húsgolyók, gombás minitarte, endívián tálalt sajtgolyó

    Napi ajánlatunk

    Top videók

    Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

    Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

    Almás rizsfelfújt

    Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

    Duplasajtos tepsis bucik

    A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!