Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Búcsúzzunk könnyed parti falatkákkal az évtől

Nincsen kőbe vésve, hogy a karácsonyi dínom-dánom után a szilveszter éjjel a nehéz, megterhelő ételekről szóljon. A könnyed, pulykahúsos fogások segítenek gyomrunkon, az ügyesen kitalált és kitálalt falatkák pedig a bulit teszik lazábbá. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ilyen újfajta, izgalmas pulykás recepteket ajánl szilveszterre.
2017. december 29.

Ha a szilveszteri menüt könnyű húsféleségekből, sok zöldségből állítjuk össze, a buli közben és másnap is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul legalább ezt az estét sem kell keményen ledolgoznunk januárban az edzőteremben. Mivel az év utolsó napján a vendégeskedés nem a sokfogásos vacsoráról, a szertartásos asztalhoz ülésről szól, hanem a partikról, táncról, érdemes svédasztalra tehető, kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodnunk.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába.

Mutatunk is öt remek vendégváró falatot a szilveszteri bulira:

Hozzávalók

    Elkészítés

    1.Pulykahúsos bruschetta

    Hozzávalók 4 főre:

    8 szelet bagett

    8 kis szelet Gallicoop pulykamell

    40 dkg koktélparadicsom

    1 marék friss bazsalikom

    1-2 gerezd fokhagyma

    só, bors

    olívaolaj

    A kenyeret megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, félretesszük. A húst befűszerezzük és forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kenyérre helyezünk egy-egy húst.  A paradicsomot feldaraboljuk,  és a húsra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk bazsalikommal.

    2.Sonkás vendégváró tekercsek

    4 tortillalap

    1 csomag Gallicoop pulyka mellsonka

    római saláta

    majonéz

    fekete olajbogyó

    paradicsom

    A tortillalapokat megkenjük majonézzel, beterítjük salátalevéllel, sonkával, vékonyra szelt paradicsommal, és feltekerjük.

    3.Cékla saláta

    2 db cékla

    3-4 db alma

    4 db Gallicoop pulyka virsli

    1/2 citrom leve

    1 kávéskanál mustár

    1 dl majonéz

    2 dl tejföl

    1 kávéskanál méz

    só, bors

    A céklát kockára vágjuk, és forrásban lévő vízbe dobva puhulásig főzzük. Amíg megpuhul a cékla, felkockázzuk az almát is, és megfőzzük a virslit. A majonézt kikeverjük a tejföllel, ízesítjük a mustárral, a mézzel, a citrom levével, és a fűszerekkel.

    Ha megpuhult a cékla, leszűrjük, és megvárjuk míg szobahőmérsékletre hűl. Ezután felkockázzuk a virslit, és egy nagy keverőtálba összeforgatjuk a hozzávalókat. Egy órát állni hagyjuk a hűtőben.

    4.Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli

    1 db leveles tészta

    1 ek kecskesajtkrém

    1 doboz szeletelt  Gallicoop Körös pulykamellsonka

    1 tojás

    A tésztából egy nagy kört vágunk ki, és megkenjük a sajtkrémmel. Ráhelyezzük a sonkát, és  4 cikkre vágjuk a kört. Kívülről befelé haladva feltekerjük a csíkokat, és megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben 12 perc alatt aranyabarnára sütjük.

    5.Pulykás lasagna falatok

    1 csomag Gallicoop pulyka darálthús

    1 fej hagyma

    1 fej fokhagyma

    1 ek sűrített paradicsom

    1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv

    Só, bors, oregano

    Olívaolaj

    1 doboz lasagna tészta

    2 x 125 g mozzarella

    A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oreganóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.

    Közben a lasagnalapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére és 20 perc alatt megsütjük. Salátaágyon tálaljuk.

     

    0/5
    Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
    Megosztom barátaimmal

    Szerkesztőink kedvencei

    Szilveszteri sajtgolyók keksztányéron

    Szilveszteri sajtgolyók keksztányéron

    Ha finom sajtos kekszekre tálaljátok a sajtgolyóitokat, sokat egyszerűbben fogyaszthatják majd vendégeitek a szilveszteri buliban. Egyébként is, még több sajt egy partifalatkában csak jó lehet, ugye?
    Habkönnyű szilveszteri pezsgőkrém

    Habkönnyű szilveszteri pezsgőkrém

    Szuperül mutat a szilveszteri svédasztalon, ráadásul ebbe a pezsgőkrémbe főzött tojássárgája kerül, ezért a nyers tojásos desszertektől idegenkedők is bátran fogyaszthatják.
    Szuper szilveszteri trió

    Szuper szilveszteri trió

    Mini húsgolyók, gombás minitarte, endívián tálalt sajtgolyó

    Napi ajánlatunk

    Top videók

    Kókuszos tejberizs

    Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

    Baconbe tekert burgonya őszi salátával

    Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

    Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

    Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!