Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Menő sonkás pite egyszerű alapanyagokból

Egyszerű hozzávalókból nagyon-nagyon finomat? Igen! Ez a pite az egyik kedvencünk.
2021. május 21.

A legszokványosabb alapanyagokból is készülhet menő és finom étel. Ilyen ez a sonkás pite, ami kitűnő reggelire vagy uzsonnára. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A tésztához:
  • 20 dkg fehér liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • (hideg víz, ha szükséges)
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg füstölt és főtt sonka ledarálva (én a fagyasztóból kaptam elő egy adag maradék húsvéti sonkát)
  • 20 dkg trappista sajt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csokor snidling apróra vágva
  • néhány csavarás friss őrölt bors
  • egy kevés mustár
  • fél cukkini

Elkészítés

 

A lisztbe belevagdalom a vajat (vagy nagy lyukú reszelőn lereszelem) és elmorzsolom, ne maradjon benne egész vajdarabka. Hozzáütöm a tojást, megsózom és összegyúrom. Ha szükséges, akkor 1-2 evőkanál hideg vizet még adok hozzá. Könnyen nyújtható tésztát kell kapjak. 

Kivajazom a sütőformát, ami olyan 26 cm átmérőjű, a tésztát lisztezett deszkán kinyújtom úgy, hogy pár mm-es legyen, és a kivajazott formába pont passzoljon. Beteszem a formába a tésztát, elegyengetem, hogy legyen pereme is, de ne lógjon ki.

A töltelékhez egyszerűen összekeverem a ledarált sonkát a tejföllel, mustárral, borssal és snidlinggel, hozzáadom a reszelt trappistát. Beleegyengetem a kibélelt formába, rászeletelek néhány vékony szelet cukkinit, és 180 °C-on kb. 45 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kínai keles pulykakebab

Kínai keles pulykakebab

Próbáltad már így a kebabot?
Medvehagymával töltött padlizsán

Medvehagymával töltött padlizsán

Medvehagymát medvehagymával!
Lassan sült mézes-mustáros oldalas

Lassan sült mézes-mustáros oldalas

Hétvégére (is) ajánljuk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.