Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Vendégvárás négy lépésben

Érdemes végiggondolni, hogy mit teszel meg a vendégeidért
2017. szeptember 23.

Jönnek a vendégek, és szerencsére előre  tudsz róla. Kész a menü, sikerült kitalálnod egy olyan ételsort, amiből a nagyját előre le tudtad gyártani, így az utolsó pillanatokat nem kapkodással töltöd. Szerencsés esetben legalább ketten várjátok a vendégeket, és így talán még segítséged is akad, de ha nem is, próbáld megkönnyíteni a teendőket egy szervezett vendégvárással. Na persze nem minden vonatkozik egy “felugranak a barátok sörözni” típusú vendéglátásra, hanem inkább egy formálisabb vacsorára. De érdemes végiggondolni, mit teszel meg a vendégeidért.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

  1. Gyors felületi takarítás. Ha nem épp aznap takarítottál, vagy néhány nappal azelőtt, akkor ráfér a lakásra egy gyors porszívózás, és a mellékhelységek kitakarítása, tiszta kéztőrlők is dukálnak, és általában minden olyan kis figyelmesség, ami a vendégeid kényelmét szolgálja. Nézd meg, hogy a folyékony szappan nem az utolsókat rúgja-e, vagy hogy a kabátjaidtól elférnek-e az előszoba akasztókon a vendégek dolgai.
  1. Rágcsálnivalók, behűtött italok. A saját dolgodat könnyíted meg ha kiteszel néhány rágcsálnivalót. Így nyugodtan leléphetsz a konyhába előkészíteni az első fogást, a vendégek pedig, miután megkapták az első italaikat – csinálj helyet az italoknak a hűtőben még előző nap – pár perc beszélgetés után szívesebbenmaradnak magukra.
  1. Választék. Sokat dolgoztál az ételeiddel, és azért is készíted, mert örömet akarsz szerezni. Fogadd el, hogy van aki mindenhez kenyeret eszik, ezért az is legyen az asztalon, ugyanígy létezik olyan, aki mustárt eszik minden húshoz, vagy savanyúságra vágyik a szószos ételek mellé is. Tudd meg előre a vendégeid kívánságait, nem csak ételben, italban is, és az természetesen már a menü elkészítésekor az ételallergiákra is vonatkozik.
  1. És mindenek felett a végére hagytam talán a legfontosabbat: a jó házigazda mellett a vendég úgy érzi magát, mintha otthon lenne. Várd az ajtóban, vedd el a kabátját, mutasd be, figyelj az italára és kérdezd meg, hogy kér-e még a főételből, de ha nem, ne légy erőszakos. Ne kérj elnézést a vacsoráért, te készítetted, sokat dolgoztál vele, a tied, bármilyen is. Előre szólj, ha szeretnéd, hogy az előszobában levegyék a cipőjüket, és biztosíts cserepapucsot, jelezd, ha kánikula van és nincs légkondi, vagy nagyon hideg és nem jól szigeteltek az ablakok, hogy mindenki tudjon készülni. A lista még hosszú, de szerintem érted, mire gondolok – a él ugyanaz, mindenki érezze jól magát.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyümölcsös süti, avagy cobbler - szinte bármiből

Gyümölcsös süti, avagy cobbler - szinte bármiből

Mert tényleg bármiből elkészíthető ez a remekül variálható desszert, ha van otthon gyümölcs, liszt, vaj, és cukor. Vagyis kicsit pitetészta, kicsit keksz, ropog és édes, és ha egyszer elkészíted, örökre megjegyezted.
7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

Főzési trükkök, tárolási tippek, és ügyes technikák: olvass tovább!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!