Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ennek a finomságnak a sonkatál közvetlen közelében, az ünnepi asztalon a helye!

Spenótos-túrós pite sült tojással
2017. április 5.

Ugye milyen klasszul néz ki, ha a pitét felvágva előbukkannak a benne sült tojások? Ennek a sós sütinek az eredeti változata olasz húsvéti étel, Torta Pasqualinának nevezik, tölteléke általában mángoldos-ricottás. Az én verziómban a túró dominál, a bébispenót tavasziassá teszi, ízesítése pedig fokhagymás-szerecsendiós. 

 

Hozzávalók

egy kb. 28 cm-es piteformához:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 csapott kávéskanál só
  • fél dl olaj
  • 1,5 dl hideg víz
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg bébispenót
  • só, 1 csipet őrölt fehérbors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 75 dkg túró vagy ricotta
  • 4+3+1 tojás

Elkészítés

1. A liszthez hozzáadjuk az elhabart tojásokat, a sót és az olajat. Fokozatosan belecsorgatjuk a vizet, közben morzsoljuk, majd meggyúrjuk, közepesen kemény, sima felszínű tésztát kell kapnunk. Megfelezzük, egyesével folpackba csomagoljuk, 20 percre hűtőbe tesszük. A lehűlt tészták egyikét lisztezett felületen vékony körré nyújtjuk. Kibélelünk vele egy kivajazott piteformát úgy, hogy magasabb pereme is legyen. Alját megszurkáljuk villával, és a sütőtállal együtt, letakarva visszatesszük a hűtőbe.

2. Elkészítjük a tölteléket. Az olajat a vajjal együtt összemelegítjük egy serpenyőben. Ráeszeljük a megtisztított fokhagymát, beletesszük a megmosott spenótot, sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük. Épp csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek, majd félretesszük hűlni.

3. A túrót áttörjük (nem szükséges teljesen homogénre), kikeverjük egy kevés sóval és 4 elhabart tojással. Hozzáforgatjuk a lehűlt spenótot, majd a krémet a hűtőből kivett piteformába kanalazzuk. Kialakítunk benne 3 fészket (mivel sűrű a krém, megtartja a formáját). 3 tojást egyesével felütünk egy pohárba (óvatosan, hogy a sárgája egyben maradjon), és belecsúsztatjuk a fészkekbe. (Nekem 3 nagyobb tojás fért el szépen a pitémben, de természetesen ezt a mennyiséget a tojások és a piteforma méretének függvényében módosíthatjátok.) A maradék 1 tojást enyhén felverjük, és megkenjük vele a pitetészta szélét.

spenotostojasospite1

4. A másik tésztadarabot kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen vékony körré nyújtjuk. Arra a részre, ami a pite közepe felé fog esni, éles késsel néhány bemetszést ejtünk, hogy sülés közben a gőz szabadon távozhasson (vagy alaposan megszurkáljuk a tészta teljes felületét villával). Óvatosan a pitére helyezzük, a felesleget levágjuk, a széleket összedolgozzuk. Tetejét lekenjük tojással.

5. A pitét 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-55 perc alatt készre sütjük. A sütési idő fele után, ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk. Teljes hűlés után szeleteljük, petrezselyemzölddel díszíthetjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mutatunk egy újabb csirkés receptet, amely nagyon finom és a hozzávaló alapanyagok sem drágák

Mutatunk egy újabb csirkés receptet, amely nagyon finom és a hozzávaló alapanyagok sem drágák

Grillpolenta ropogós csirkefalatokkal és karamellizált hagymával

Házi készítésű Bounty szelet eperrel

Ti is szeretitek a Bountyt? Ahogy sok kedvencünket, ezt is el tudjátok otthon készíteni, isteni finom lesz a végeredmény!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.