Roppanós tésztaburok, olvadozó sajt - egyszerű és nagyszerű vendégváró a leveles batyuban sült camembert
Ha azt vesszük, hogy mennyire jól variálható, villantós első fogás vagy party étel, nálam az egyik kedvenc hosszú évek óta. A tésztaburok roppanósra sül, és ha még jó melegen megvágjuk, szinte kibuggyan a karakteres ízű, olvadozó sajt és a töltelék.
Hozzávalók
2 darabhoz- 1 csomag (400g) téglalap alakúra nyújtott, feltekert, konyhakész leveles tészta
- liszt
- 2 kerek camembert sajt
- 1 tojás a kenéshez
- só
Elkészítés
Variációk:
Áfonyás: 3-4 evőkanál sűrű jam vagy lekvár. Savanykásabbat válasszunk, például a klasszikus áfonyát vagy ribizlit. Egzotikusabb irányba is elvihetjük pikáns fügelekvárral.
Gombás-zöldfűszeres: 5 dkg apróra darabolt barna csiperkét kevés olajon lepirítunk, sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük.
Zöld pesztós: 1 marék bazsalikomba parmezánt reszelünk és tetszőleges olajos magvakkal összezúzzuk, kissé megsózzuk. Annyi olívaolajat keverünk hozzá, hogy egészen sűrű, pasztásabb állagot kapjunk.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A leveles tésztát a sütőpapírján kitekerjük, éppen egy kevés lisztet szórunk rá, és sodrófával kissé tovább nyújtjuk. Keresztben kettévágjuk, mindkét darabból levágunk egy olyan széles csíkot, hogy a többiből négyzet formát kapjunk. (A maradék csíkokat egyszerűen lekenem tojással, megszórom karakteresebb ízű reszelt sajttal, és hasonlóképpen megsütöm. Sütési ideje a batyukénál rövidebb.)
A kicsomagolt camembert sajtokat lapjával kettévágjuk. Megkenjük pesztóval, gombaraguval vagy áfonyalekvárral, összeragasztjuk, és a tetejére és teszünk egy keveset a kiválasztott töltelékből.
A sajtokat a tésztanégyzetek közepére helyezzük, a tésztasarkokat összecsípjük, batyuformát alakítunk ki, az összecsípett részt alaposan összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Felvert, enyhén sózott tojással lekenjük, és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük, azonnal tálaljuk.