Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ratatouille – a francia nemlecsó

Topár Gábor így készíti
2016. szeptember 13.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 2 db közepes cukkini
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 5 db közepes paradicsom (felkockázva és kimagozva)
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kakukkfű
  • 3 szál rozmaring
  • 1 kisebb marék bazsalikom
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

A ratatouille egy nemlecsó, inkább padlizsán és cukkini dominálta zöldségragu, bár egy étterem étlapján olvastam már a lecsóra is az eufemisztikus „magyaros zöldségragu” kifejezést.

Most, hogy nem is tudjuk, hogy pontosan mikor búcsúzzunk a nyártól, amit a biztonság kedvéért minden meleg hétvégén elsiratunk, az ember lázasan töri a fejét, mit lehetne kihozni még ebből gasztroügyileg. Nem beszélve arról a kérdésről, hogy mihez lehetne még használni a tavaly beszerzett, remekbeszabott öntöttvas lábost, amit minden alkalommal, mikor kezünk ügyébe kerül, örömmel tölti el a szívünket (meg jó nehéz).

Mivel a lecsó többször is előfordult a nyári etetések során, most úgy döntöttem, ratatouille-t kapnak a népek, mert jófajta zöldségekből készül, könnyű, nem komplikált túlzottan, finom és igazán nyárias. Különben is: a kegyes időjárástól függetlenül ezek a nyári zöldségek, mint a paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini az ősz közepéig elérhetőek, és valamiért az a meggyőződésem, hogy még finomabbak is, mint amiket a nyár derekán árulnak.

Topár Gábor

A karikákra vágott cukkinit és padlizsánt, valamint a csíkokra vágott paprikát külön-külön megpirítottam egy serpenyőben, majd félretettem. Az öntöttvas lábosban a felaprított és olívaolajon megdinsztelt hagymára borítottam a paradicsomot, sóztam, borsoztam és beleszórtam a felaprított fokhagymát. Amikor elkezdett besűrűsödni, hozzáadtam a zöldfűszereket és a megpirított zöldségeket. Mérsékelt lángon, lefedve pároltam kb 30 percig, majd asztalhoz szólítottam a vendégeket.

Valahol azt olvastam, hogy másnap újramelegítve még jobb, úgyhogy nemsokára újra elkészítem, mert most egy falat sem maradt belőle.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Lecsó gazpacho

Lecsó gazpacho

A spanyol gazpacho magyar változata, kicsivel több fokhagymával és sok-sok paprikával. Az eredmény egy ugyanolyan frissítő nyári leves, mintha a spanyol tengerparton ennénk.
Padlizsános tepsis lecsó

Padlizsános tepsis lecsó

A klasszikus lecsó zöldségek - a paradicsom és a paprika - mellé cukkini és padlizsán is kerül, és sütőben készül a tepsis lecsó.
Káposztás lecsó

Káposztás lecsó

Nem kell hozzá sem kanál, sem villa. Akkor is készül, amikor nem kapni bele paprikát, paradicsomot. A nyár egyik slágere a káposztás lecsó.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!